Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 11 jun 2019

Zo maak je zelf zuurdesembrood

Zelf zuurdesembrood maken kost een pak van je tijd en geduld. Maar wanneer je een eerste beet uit je zelfgemaakte brood neemt, zul je merken dat het alle moeite meer dan waard is, want zelfgemaakt zuurdesembrood is goddelijk lekker!

Hoewel sommige mensen denken dat zuurdesembrood vooral te maken heeft met het type bloem, is het het rijsmiddel dat zorgt voor de aparte smaak. In plaats van gist wordt er immers een zogenaamde ‘zuurdesemstarter’ gebruikt, waarbij wilde gist uit bloem wordt ‘gevangen’.

De wilde gist vang je met behulp van fermentatie. Door een mengsel van bloem en water dagenlang op kamertemperatuur te laten staan, ontstaan bacteriën die ervoor zorgen dat de gist zogezegd naar boven komt.

Een deel van de starter wordt gebruikt voor het bakken van brood met een ietwat zure smaak. Ook is het brood langer houdbaar en kan je maag het beter verteren.

Zo maak je zelf zuurdesembrood

Zo maak je een zuurdesemstarter

Hiervoor heb je enkel bloem, water, een grote glazen pot of hoog plastic bakje, een keukendoek en een flink pak geduld nodig.

Er zijn verschillende manieren om je starter te maken, maar wij gaan uit van de methode zoals beschreven op de website van The Guardian.

Doe voor de starter 200 gram bloem (bijvoorbeeld patent-, volkoren- of roggebloem) met 200 gram koud of water op kamertemperatuur in een glazen pot met een inhoud van ten minste 750 milliliter. Meng de bloem met het water, sluit de pot af met de keukendoek en zet op een warme plek.

Zo maak je zelf zuurdesembrood

Laat het mengsel een paar dagen rusten en roer zo nu en dan. Na een dag of twee zul je zien dat er luchtbelletjes zijn gevormd. Dit is een teken dat de starter (en dus de wilde gist) actief is en je deeg in volume zal toenemen.

Om je zuurdesemstarter tevreden te houden moet je hem ook voeden. Dit doe je met ongeveer 100 gram verse bloem en 100 gram vers water, totdat je starter een soort sponsachtige structuur heeft gekregen en vol met luchtbellen zit.

Vervolgens kun je aan de slag gaan met je deeg. Voor een brood gebruik je slechts een deel van de starter, maar let wel op dat je de hoeveelheden precies afmeet zoals beschreven in het recept.

zo maak je zelf zuurdesembrood

Zo maak je zelf zuurdesembrood

Meng de bloem met de zuurdesemstarter en zout in een grote mengkom. Schenk het water er beetje bij beetje bij en kneed met je handen tot een zacht deeg (let op: je hebt misschien niet al het water nodig).

Besmeer je werkblad met olijfolie en kneed het deeg daar nog 10 tot 15 minuten op tot het glad en elastisch aanvoelt.

Smeer een schaal licht met olijfolie in en leg het deeg erin. Dek de schaal af met huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer 5 uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet minstens in grootte verdubbelen.

Kneed het deeg nogmaals tot alle lucht eruit is. Vorm een bal van het deeg en bestuif met bloem.

Stop het deeg in een broodbakvorm, een broodmand of leg het vast op een bakplaat, bedek met huishoudfolie en laat nog minstens 2 tot 4 uur rijzen.

Verwarm de oven op 220 graden en bak het brood op een bakplaat gedurende 30 minuten. Zet de oven dan op 200 graden en bak nog 15 tot 20 minuten.

Laat het zuurdesembrood daarna afkoelen op een ovenrek.

Gezond ontbijtje: speltbrood met avocadomousse en een gepocheerd ei

Lees ook:

Zo maak je zelf courgettebrood

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo maak je zelf zuurdesembrood
Sluiten