Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 17 jan 2018

Zo maak je zelf béchamelsaus

Een perfecte lasagne zonder een goede béchamelsaus? Die bestaat niet. En met een goede béchamelsaus bedoelen we niet een kant-en-klare saus uit een pakje. Neen, die maken we natuurlijk gewoon zelf. 

Sommige mensen denken dat béchamel een kaassaus is, maar dat is niet juist. Je kan er wel een kaassaus van maken door naar smaak wat geraspte kaas toe te voegen. Let hierbij op dat de saus nog warm is, zodat de kaas goed smelt. Maar de originele béchamelsaus maak je dus zonder kaas.

Zo maak je béchamelsaus

Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot een ‘roux’. Bak de roux een paar minuutjes op laag vuur, zodat de bloem gaart en de roux lichtbruin kleurt.

Roer er met een garde steeds een beetje melk door. Let op: voeg telkens pas een scheutje melk toe wanneer de saus glad en zonder klontertjes is. Alle melk toegevoegd? Breng de saus dan zachtjes aan de kook en laat in ongeveer vijf minuten al roerend dik worden. Haal de steelpan van het vuur en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Breng eventueel extra op smaak met kruiden (denk bijvoorbeeld aan peterselie, oregano en tijm).

béchamelsaus

Probeer béchemelsaus zeker eens bij witloof uit de oven, bloemkool of broccoli. Of maak er een perfecte croque monsieur of madame mee.

Reageer op artikel:
Zo maak je zelf béchamelsaus
Sluiten