Inspiratie 6 mrt 2019 Lai-Wah

Zo maak je een zalige fruitsalade (het hele jaar door)

Fruitsalade enkel in de zomer? Nee hoor, je kunt fruitsalade het hele jaar door eten met fruit van het seizoen. Wij leggen je uit hoe je dat doet.

Twee stukken fruit per dag is de aanbevolen hoeveelheid, als je gezond wil eten. En omdat je niet altijd zin hebt om een simpele appel naar binnen te werken is een fruitsalade een goed idee. Als je dacht dat je fruitsalade enkel op warme dagen kunt eten, dan heb je het mis.

Zo maak je een zalige fruitsla (het hele jaar door)

Zo maak je een zalige fruitsalade

Hartig is het woord waar je naar op zoek moet gaan voor een lekker fruitsalade. Een perfecte combinatie met zoet fruit.

Begin dus met zout, eventueel peper en olijfolie. Vind je het een vreemd idee om een snuif zout op je mandarijn of perzik te strooien? Bedenk dan dat komkommer en avocado ook fruit zijn en die breng je ook vaak op smaak, toch?

Het meeste fruit – zeker heel zoete exemplaren – kan wel een vleugje zuur gebruiken. Watermeloen met limoensap, tomaat (ja, dat is ook fruit) met witte wijnazijn, appel met citroen of aardbeien met balsamico. Loopt het water je al in de mond?

Zo maak je een zalige fruitsla (het hele jaar door)

Kaas, honing en noten

Een fruitsalade heeft hetzelfde nodig als een goede aperitiefplank: kaas, honing en noten.
Combineer vijgen met een goede manchego, appels met cheddar, peer en Parmezaanse kaas en kakifruit met een zachte schimmelkaas. Weet je niet zeker of je een lekkere combinatie te pakken hebt? Snijd dan van zowel het fruit en de kaas een stukje af en steek ze tegelijkertijd in je mond. Proeven is immers altijd het sleutelwoord.

Zo maak je een zalige fruitsla (het hele jaar door)

Voor een lekkere crunch (want niemand zit te wachten op een halfzachte salade – behalve bejaarden misschien) rooster je een handvol noten met wat olijfolie, honing, peper en zout in een pan krokant. Hazelnoten, walnoten, pecannoten, pistache, … Wat er maar in je keukenkastje ligt.
Schep ze over je fruitsalade en laat 15 minuten rusten. Zo zullen de olijfolie en honing van de noten mooi samensmelten met het zuur dat je hebt toegevoegd.

Zo maak je een zalige fruitsla (het hele jaar door)

Het hele jaar door fruitsalade

Wanneer je deze combinatie in je achterhoofd houdt, kun je het hele jaar door een zalige fruitsalade maken met fruit van het seizoen. Een salade met peer, Parmezaanse kaas en hazelnoten in de herfst, een mandarijnenslaatje met ricotta en pistache in de winter, aardbeien met blauwe kaas en balsamico in de lente en een watermeloensalade met feta en pijnboompitjes in de zomer.
Zo kom je makkelijk aan je dagelijkse portie fruit!

Zo maak je een zalige fruitsla (het hele jaar door)

Wil je ook aan je dagelijkse portie groenten komen?

5 lekkere manieren om je dagelijkse hoeveelheid groenten te eten

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Bon Appétit Magazine

Reageer op artikel:
Zo maak je een zalige fruitsalade (het hele jaar door)
Sluiten