Paulien
Paulien Tips & Tricks 18 dec 2019

Zo maak je de perfecte kroketten voor het kerstdiner

Ze zijn elk jaar een vaste waarde: de prachtig goudbruine kroketten. Ze smaken altijd, of je ze nu zelf maakt in de supermarkt koopt of laat leveren door een traiteur. Wil je ze dit jaar graag zelf maken? Volg dan deze 8 stappen voor de perfecte kroketten voor het kerstdiner.

De grootste angst van de amateur-kroketmaker is dat de kroketten barsten in het frietvet. Als je deze 8 stappen volgt, zal je dat niet overkomen. En trouwens, je gasten vinden zo’n gebarsten kroketje nog steeds lekker!

1. De juiste aardappel

Een goede puree is heel belangrijk voor een perfecte kroket en de basis van een goede puree is de juiste aardappel. Kies voor een bloemige soort, zoals een resonant of een bintje.

2. Stukjes

Zetmeel in je aardappel zorgt voor een samenhangende puree. Als je je aardappel in kleine stukjes snijdt om die sneller te laten garen, verlies je veel zetmeel. Kies dus liever voor grotere stukken aardappel en laat ze desnoods wat langer koken.

3. Kooktijd

Normaal is de ideale kooktijd voor je aardappel 15 minuten in kokend water. Controleer of de aardappel gaar is met een vork en giet ze af in een vergiet zodra ze gaar zijn. Als je ze te lang laat garen nemen ze meer water op en dat kan ervoor zorgen dat je kroketten later barsten als je ze frituurt.

Extra pro-tip: Doe je aardappelen nadat je ze hebt afgegoten terug in de kookpot en zet ze even terug op het vuur. Hou ze goed in de gaten en roer voldoende. Zo kan het overtollige water zeker nog verdampen.

4. De puree

Voor de smeuïgste puree, pureer je de aardappelen met een passe-vite. De gouden regel voor puree in perfecte kroketten is om per kilo aardappelen twee eigelen toe te voegen. Vergeet de puree ook niet te kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

Vond je in de winkel geen bloemige aardappelen? Dan kan je nu eventueel wat maiszetmeel toevoegen.

5. Afkoelen!

Deze is heel belangrijk: laat je puree 12 uur afkoelen voor je de kroketten begint te vormen. Begin dus goed op tijd.

6. Vorm

Voor de vorm van je kroketten kan je op twee manieren te werk gaan: of je gebruikt een kroketmachine of je gebruikt een spuitzak zonder spuitmond. Maak je kroketten niet langer dan 5 centimeter en rol ze meteen door bloem als ze klaar zijn.

7. Paneren

Om ze te paneren doe je eiwit in een schaaltje en paneermeel in het andere. Rol de bebloemde kroketjes eerst door het eiwit en dan door het paneermeel en bedek alle kanten grondig. Begint je paneermeel te klonteren? Vul dan een nieuw schaaltje.

8. Frituren

Als je de kroketten hebt gepaneerd, wacht je weer een uurtje voor je aan het frituren slaat. Laat het frietvet volledig opwarmen tot 200°C. Bak de kroketjes in kleine porties zodat het vet niet te snel afkoelt. Je kan je kroketjes warm en krokant houden in een oven van 80°C. Zo hoef je tijdens de maaltijd niet constant naar de friteuse te lopen.

Nog meer kerstinspiratie?

Reageer op artikel:
Zo maak je de perfecte kroketten voor het kerstdiner
Sluiten