Britt
Britt Inspiratie 1 sep 2019

Zo maak je de perfecte kaasplank (als kaas echt jouw leven is)

Als de kaasafdeling in de supermarkt de zevende hemel is voor jou, dan zal je er waarschijnlijk alles aan doen om zo vaak mogelijk een kaasplank te regelen. Het is een ideale afsluiter na het avondeten (of stiekem het avondeten zelf) of een gevarieerde borrelhap. Hierbij enkele tips voor de perfecte kaasplank.

Kaas in geuren en kleuren

Voor de cheeselovers onder ons: leve de verschillende structuren, smaken en kleuren van kaas! De structuur van kaas kan variëren van zacht en romig tot hard en de smaak verschilt van mild tot sterk. Opvallende kleuren vind je vooral bij de blauwaderkazen, maar pestokaas of sambalkaas is ook een mooie aanvuller.

Verwacht je gasten aan je (kaas)tafel? Vergeet dan zeker niet rekening te houden met zwangere vrouwen (vermijd kazen met rauwe melk) en mensen die lactose-intolerant zijn.

kaasplank

Kaas en…?

Het voordeel van kaas is dat je het met vanalles en nog wat kan aanvullen: confituur, vruchten, noten, sauzen enzovoort. Een typisch voorbeeld van kaas met een ‘extra touch’ is buffelmozzarella met rijpe tomaten en basilicum. Een andere bekende mogelijkheid is geitenkaas met zoete vruchten of honing. Bij al deze lekkernijen kun je brood serveren en vergeet zeker niet om er een trosje druiven bij te leggen.

kaasplank

Een wijntje, alstublieft!

Bij je kaasplank kan je kiezen voor rode, witte of versterkte wijn (zoals port of dessertwijn). Bij smeuïge en romige kazen drink je beter de wat zuurdere rode wijnen. Meer fan van witte wijn? Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.

Afwerking van je kaasplank

Met de presentatie kan je je creatief uitleven. Serveer de kazen klassiek op een plankje en gebruik voor ieder kaasje een klein bord. Je kan ook de producten mooi etaleren op een taartplateau. Meestal leg je de kazen van zacht naar hard en van mild naar sterk.

Tip: weet wat je eet! Dit kan je bijvoorbeeld doen door een papieren labeltje aan een tandenstoker te bevestigen en in de kaas te prikken.

kaasplank

Bewaren en opdienen

De temperatuur heeft een invloed op de smaak van kaas. Probeer daarom de kaas ongeveer een half uur voor het opdienen uit de koelkast te halen en op kamertemperatuur te laten komen. Kaas kan je het best bewaren in een donkere, koele en goed geventileerde plek (en ideale temperatuur hiervoor is 5 tot 8°C). Bedek bij bewaring enkel de aangesneden kant van de kaas, zodat de kaas nog kan ‘ademen’.

Enkele suggesties

– Serveer stukken watermeloen met feta en besprenkel het met (extra vergine) olijfolie. Geef het een extra touch met vers gemalen zwarte peper en pompoenpitten!

– Serveer Stilton kaas met vers gekraakte walnoten en gepocheerde peren in rode wijn.

– Serveer Spaanse Manchego met plakjes Serrano-ham, groene olijven en amandelen.

kaasplank

Meer weten over kaas?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo maak je de perfecte kaasplank (als kaas echt jouw leven is)
Sluiten