Inspiratie 9 jun 2019 Lai-Wah

Zo maak je de allerlekkerste gebakken rijst

Gebakken rijst is net zo simpel te maken als het klinkt. Maar waarom is het in Azië dan altijd zoveel lekkerder? En hoe krijg je het thuis in België net zo smakelijk? Culy geeft tips.

De basis

Gebakken rijst maak je het best met afgekoelde gekookte rijst, liefst van de avond ervoor. Dit gerecht is dus perfect voor die overschotjes uit de koelkast (die je zelf hebt gemaakt of hebt afgehaald bij de Chinees).

De soort rijst maakt niet heel veel uit, maar het best gebruik je Japanse kleefrijst (sushirijst) of jasmijnrijst met een middelgrote korrel.

Zo maak je de allerlekkerste gebakken rijst

De smaakmakers van gebakken rijst

Klassieke smaakmakers in gebakken rijst zijn ui en knoflook, fijngesneden lente-uitjes en vloeibare ingrediënten als sesamolie, sojasaus en vissaus. Ook gehakte koriander is een lekkere toevoeging (als je van koriander houdt) en een fijngesneden gebakken omelet smaakt top.

Voor een Koreaanse twist voeg je kimchi toe. Ook heel lekker zijn gebakken uitjes als krokante topping. De chef in onderstaande video gebruikt zelfs chips als krokant element. Op het einde voegt hij zelfs een eetlepel bouillon toe aan de wok.

Uiteraard kun je de rijst zo uitgebreid vullen als je zelf wilt. Als bijgerecht is het fijn om het wat simpeler te houden, maar eet je de kom als hoofdmaaltijd, dan is het lekker om kip of varkensvlees toe te voegen en groenten als wortel, doperwtjes, edamame of sojascheuten.

Zo maak je fried rice

Zet een wok of grote pan op het vuur, voeg een scheut olie toe en laat goed heet worden. Voeg ingrediënten als ui en knoflook als eerste toe en laat op hoog vuur even kort aanfruiten. Voeg dan de koude rijst toe, schep het geheel goed door elkaar en voeg andere smaakmakers toe.

Bak ongeveer 5 minuten op middelhoog tot hoog vuur. Breng tot slot extra op smaak met zout en peper. Kruiden als koriander kun je het best als laatste toevoegen, als het vuur al uit staat.

Serveer de gebakken rijst in voorverwarmde kommetjes.

Zo maak je de allerlekkerste gebakken rijst

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo maak je de allerlekkerste gebakken rijst
Sluiten