Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 15 jan 2018

Zo maak je zelf kippenbouillon

Zelf kippenbouillon maken kost natuurlijk meer tijd dan een bouillonblokje in de pot gooien. Maar heb je tijd over? Maak dan eens zelf kippenbouillon en vries een paar porties in om later te gebruiken.  

Dit recept komt uit het boek ‘Heston Blumenthal Thuis’ van Heston Blumenthal en is goed voor ongeveer twee liter kippenbouillon.

Zelf kippenbouillon maken: een stappenplan

Doe de kippenbouten in een grote pot en bedek ze met koud water. Breng aan de kook en schuim het oppervlak af. Haal de kippenbouten uit de pot en spoel ze af onder de koude kraan om het resterende schuim te verwijderen.

Doe de kippenbouten in een grote soeppot, voeg twee liter koud water toe en breng het geheel aan de kook. Schuim zo nodig het oppervlak af. Doe het deksel op de pot en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat minstens vier uur zachtjes koken (een hele nacht mag ook).

Haal de pot van het vuur en laat volledig afkoelen voor je het deksel eraf haalt. Voeg de groenten en knoflook toe en doe het deksel weer op de pot. Breng op hoog vuur nogmaals aan de kook en laat op een  laag vuurtje nog twee uur zachtjes pruttelen.

Haal de pot wederom van het vuur en laat volledig afkoelen voor je het deksel eraf haalt. Voeg de kruiden en peperkorrels toe en laat 30 minuten intrekken. Schenk de bouillon doorheen een zeef bedekt met 2 vochtige kaasdoeken (schone keukenhanddoeken volstaan ook). Laat een nacht in de koelast staan. Schraap het vet van de bouillon voor gebruik of voor je hem invriest.

Vries de kippenbouillon in kleine porties in. Dat kan in bijvoorbeeld een muffintray of ijsblokjesvorm. Op deze manier heb je altijd een portie bouillon op voorraad.

Wil je liever een fond maken en deze bewaren voor een volgende keer? Kook dan de bouillon in tot er een derde van overblijft. 

zelf bouillon makenzelf bouillon maken
Reageer op artikel:
Zo maak je zelf kippenbouillon
Sluiten