Lai-Wah
Lai-Wah Inspiratie 26 feb 2018

Za’atar, een smaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten

Za’atar: het klinkt exotisch en dat is het ook. Het is de naam van een heel smaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Maar wat is het precies en wat doe je er zoal mee? Tijd om dit uit te zoeken!

Het basisingrediënt van za’atar is een soort wilde oregano met de smaak van tijm én oregano. Heerlijk! Na het drogen van de kruiden worden ze fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Za’atar is trouwens niet alleen de naam van het kruidenmengsel, maar ook van het kruid zelf.za'tar

Het bijzondere kruidenmengsel wordt in het Midden-Ooste in heel wat verschillende gerechten verwerkt. Zo wordt het soms gecombineerd met olijfolie.  Op die manier is het een soort van dip voor op brood of een smaakmaker voor groenten, vis en vlees. Ieder land in het Midden-Oosten heeft tegenwoordig zijn eigen versie. In Syrië bijvoorbeeld wordt de za’atar kruidiger gemaakt met extra specerijen en in Libanon wordt de pure variant (met sumak en sesamzaad) juist veel gebruikt.


za'atar
Mix van zeezout met za’atar

Zelf aan de slag met za’atar?

De Palestijnen eten za’atar dagelijks als ontbijt in combinatie met olijfolie en versgebakken brood. Dat kan je zelf ook: meng de kruiden simpelweg met wat olijfolie en je dip is klaar. Voor een goddelijk broodje uit de oven smeer je het mengsel op het brood vóór je het in de oven steekt.

Liever een stukje vlees? Probeer dan eens een simpel stukje kip te marineren in hetzelfde mengsel.

Ook in een yoghurtdip doen deze kruiden het goed: mix ze hiervoor met de yoghurt, een teentje look, mayonaise en wat geraspte komkommer.

Ook heerlijk als finishing touch in je zelfgemaakte hummus, bij gegrilde groente, vis of vlees. De kruiden zijn ook heerlijk in een saladedressing. Bijzonder: meng za’atar eens met een goede kwaliteit zeezout!

Je koopt za’atar in de Oosterse supermarkt.


za’atar
Versgebakken brood met za’atar en olijfolie

za’atar

L
am gemarineerd in za’atar

Reageer op artikel:
Za’atar, een smaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten
Sluiten