Inspiratie 10 jan 2019 Lai-Wah

Wortelen koken als een pro doe je zo

Je kunt natuurlijk wortelen in een pot met kokend water smijten en wachten tot ze zacht zijn. Of dat lekker is? Nee, beter kook je wortelen op de juiste manier. Wortelen koken als een pro doe je zo!

Wortelen koken? Eerst schoonmaken

Hoe je een wortel schoonmaakt is afhankelijk van de soort. Grote wortelen kun je het beste schillen, terwijl je jonge wortelen makkelijk kunt schrapen.

Was de wortelen altijd voordat je verder gaat met de bereiding. Daarna kan je de wortelen in stukjes snijden of in z’n geheel koken, afhankelijk van het gerecht.

Wortelen koken als een pro doe je zo

Wortelen koken is niet moeilijk. Na het schoonmaken kunnen ze direct in de pot. Hiervoor vul je de pot met koud water totdat de wortelen onder water staan. Voeg daarna een snuif zout toe en kook de wortelen ongeveer 10 tot 20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de wortelen.

Om te zien of de wortelen gaar zijn, kun je er met een vork in prikken. Als de vork er gemakkelijk uitkomt zijn ze gaar.  Als je wortelen wilt pureren moet je iets langer koken.

Lekkere tip: voeg als je de wortelen hebt afgegoten een klontje boter toe voor een lekker romige smaak.

Salade met geroosterde wortels en geitenkaas
Wortelen koken als een pro doe je zo

Andere lekkere variaties met wortelen

Wortelen kun je ook op andere manieren bereiden. Eén van de manieren om ze te bereiden, is door de wortelen te stoven. Zet de pot met wortelen in een klein laagje water op het vuur. Zet het vuur zacht en doe het deksel op de pot. Binnen 15 tot 20 minuten zijn ze gaar.

Je kunt de wortelen ook grillen, bakken of roerbakken. Snijd hiervoor de wortelen in stukjes. Dit kan in de lengte of in plakjes, wat jij lekker vindt.

Meer weten over groenten koken?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Wortelen koken als een pro doe je zo
Sluiten