Inspiratie 11 jan 2019 Jill

Niet gek op bitter? Witloof koken doe je zo

Als kind vond je witloof vast niet lekker. Liever zoete worteltjes. Ben je ondertussen gek op een lekkere salade met rauw witloof? Wij ook! Maar als je nog steeds niet gek bent op die bittere smaak kun je het witloof koken.

Witlof koken

Door witloof te koken wordt de typerende bittere smaak een stuk minder. Daarom is gekookt witloof ideaal om kinderen voor te schotelen. Spoel het witloof af, verwijder eventueel bruine bladeren en snijd het bittere kontje van eraf.

De manier van snijden hangt af van het gerecht dat je wilt bereiden. Ga je voor de klassieker van witloof met ham en kaas uit de oven? Snijd de stronken witlof dan in de lengte doormidden. Maak je een gerecht met gesneden witlof? Snijd het witloof dan al voordat het de pan ingaat.

Hoe lang moet witloof koken?

Afhankelijk van hoe je het witloof gesneden hebt moet de groente 12 tot 15 minuten koken. Kleingesneden witloof heeft maar 12 minuten nodig, heb je nog halve stronken wacht je beter 15 minuten. Voeg het witloof pas aan het water toe als het water kookt.

Wil je de witloof wat zoeter maken om de bittere smaak nog beter te maskeren? Voeg dan een scheutje melk toe aan het kokende water. Giet het witloof goed af, het liefst met een vergiet om al het overtollige vocht te verwijderen.

witloof koken

Witloof bewaren

Houd per persoon 250 √† 300 gram witloof aan voor een avondmaaltijd. Heb je toch nog witloof over? Die bewaar je het best in de onderste groentela van je koelkast, zonder plastic zak. Dan blijft het nog zo’n 7 tot 10 dagen houdbaar.

Je kunt rauw witloof ook invriezen, maar houd er dan rekening mee dat de groente daarna niet meer knapperig is. Toch invriezen? Snijd de witlof in repen, blancheer de groente twee minuten in kokend water en leg het in de vriezer.

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Niet gek op bitter? Witloof koken doe je zo
Sluiten