Liselotte
Liselotte Inspiratie 24 apr 2018

Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap? Culy legt het je uit

Ben je zwanger en wil je nog wel lekker blijven eten? En heb je geen idee wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent? Of krijg je een zwangere vriendin op bezoek, maar weet je niet wat je haar moet voorschotelen? Geen nood! Culy legt het je uit, inclusief een aantal lekkere zwangerproof recepten!

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Rauw vlees
De bekendste vijand tijdens de zwangerschap is rauw vlees. Want je loopt het risico om listeria op te lopen, een bacterie die te vinden is in (langdurig gekoelde) producten die rauw worden gegeten of gedronken.

Listeria kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Ook is er bij de consumptie van rauw vlees een kans op toxoplasmose, wat kan zorgen voor afwijkingen bij het ongeboren kindje.

Voorbeelden van rauw vlees zijn steak tartare, niet goed doorbakken biefstuk, preparé, ossenworst en rosbief. Ook vermijd je beter vacuümverpakte vleeswaren, omdat die vaak gedurende een lange tijd gekoeld worden.

Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap? Culy legt het je uit

Rauwe vis
Ook rauwe en gevacumeerde vis worden afgeraden in verband met de listeria bacterie. Probeer er dus voor te zorgen dat je alleen vis eet die verhit is boven de 70 graden (bij die temperatuur blijft de bacterie niet meer in leven) en zo vers mogelijk is.

En krijg je goesting in een stukje tonijn of een andere roofvis behalve zalm? Wacht dan liever tot na de zwangerschap, vanwege de hoge hoeveelheid kwik die deze soorten kunnen bevatten.

Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap? Culy legt het je uit

Producten van rauwe melk
We raden je aan om altijd de verpakkingen van kaas te controleren.

Staat er namelijk au lait cru op? Dan weet je dat het van rauwe melk is gemaakt. Kazen die (vaak) van rauwe melk worden gemaakt zijn onder andere camembert, roquefort, burrata en Brie de Meaux.

Rauwe eieren
We gaan nog even door met het lijstje met rauwe producten, want ook eieren die niet of nauwelijks verhit zijn, kun je beter laten staan tijdens je zwangerschap. Dit in verband met de kans op salmonella, waar zwangere vrouwen vatbaarder voor zijn.

Pas dus op met je perfect gepocheerde eitje en eggs benedict, want ze moeten helemaal gaar zijn!

Alcohol
Tot slot hoort natuurlijk ook alcohol thuis in deze lijst. Er zijn tal van redenen waarom dit schadelijk kan zijn tijdens een zwangerschap. Zoals rauw vlees vergroot het bijvoorbeeld de kans op een miskraam.

Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap? Culy legt het je uit

Wat mag je wel eten als je zwanger bent?

Hoewel bovenstaande lijst vrij lang is, zijn er gelukkig nog genoeg producten die je tijdens een zwangerschap wél mag eten en drinken.

Dierlijke producten
Bij de categorie ‘dierlijke producten’ is het dus van belang dat ze goed verhit zijn en het liefst niet gevacumeerd. Waar je wel van kan genieten is bijvoorbeeld bolognesesaus Chinese style, Zweedse gehaktballetjes & hamburgers (mits niet meer rauw!), een ovenschotel met sappige kip en gerookte vleeswaren (bijvoorbeeld Filet d’Anvers).

Wat betreft vis kun je ook aardig wat kanten op, wat dacht je bijvoorbeeld van gerookte vis (mits vers of goed verhit) in een croque, sushi met gebakken zalm & surimisticks of goddelijke open lasagne met rivierkreeftjes?

Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap? Culy legt het je uit

Ook eieren mag je in zekere maten eten als je een kindje verwacht. Zorg ervoor dat het ei (zowel het wit als de dooier) volledig gaar is, en je kunt er van genieten. Maak bijvoorbeeld een omelet, frittata, pannenkoeken of crêpes.

En ja, dan zijn er ook nog meer dan genoeg soorten kaas. Zo wordt mozzarella (met uitzondering van burrata) over het algemeen van gepasteuriseerde melk gemaakt en vind je in de supermarkt tal van verschillende andere kazen die je wel mag eten. Twijfel je? Kijk dan op het etiket of ga langs bij een betere kaaswinkel.

Groenten & fruit
In principe mag je tijdens je zwangerschap alle soorten groenten en fruit eten. Pas alleen wel op dat het goed gewassen is en je niet teveel vitamine A binnenkrijgt.

Ook is het raadzaam om voorverpakte producten of rauwkostsalades zo vers mogelijk te eten, in verband met een aanwezige kans op de listeria bacterie. Was al je groenten extra zorgvuldig als je zwanger bent.

Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap? Culy legt het je uit

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap? Culy legt het je uit
Sluiten