Emma
Emma Inspiratie 31 jan 2020

Culy College: wat is kakifruit en hoe gebruik je het?

Kakifruit is een fruitsoort die niet heel bekend is bij de Belgische bevolking. Toch is het niet moeilijk om dit heerlijk stukje fruit te vinden. Ga er dus bij je volgende bezoekje aan de supermarkt eens naar op zoek want je kan kakifruit in talloze gerechten verwerken. Wij overlopen alvast even onze favoriete recepten.

Heerlijke recepten met kakifruit

Kaki is voor de meeste mensen een vervelende fruitsoort. Er bestaan twee soorten kakifruit: de Fuyu en de Hachiya. De Fuyu ziet er uit als een soort oranje tomaat en kan je het best rauw eten. Eigenlijk net zoals je een appel zou eten, maar dan zonder de schil.

De Hachiya daarentegen is wat langer en is pas lekker als die rijp is. Dan is hij heel zacht en wordt de vrucht aan de binnenkant wat donkerder van kleur. Als je deze rauw eet, kan de smaak erg bitter zijn. In België vinden we vooral de Fuyu in de winkels.

Als je een kaki rijp eet, is ‘ie zoet, zacht en proeft hij een beetje zoals een pruim. Qua textuur doet het een beetje denken aan een mango.

Benieuwd wat je er allemaal mee kunt maken? We overlopen even de lekkerste gerechten met kaki.

Overnight oats met kakifruit

Overnight oats is het perfecte ontbijtje als je weinig tijd hebt in de ochtend, maar toch goed wilt ontbijten. Je maakt het de avond ervoor al, zodat je het in de ochtend meteen kunt eten of mee kunt nemen naar school of naar je werk. Kaki past hier heel goed bij.

Je kunt ervoor kiezen om het fruit in de avond al door de havermout te mixen, maar vaak wordt het dan wat sompig en wordt de smaak er niet beter op. Je kunt beter in de ochtend je kaki in kleine stukjes snijden en er vers overheen strooien.

View this post on Instagram

Do you like persimmons? 💛 It took me awhile to realize I like them, as the different varieties need to be eaten differently – some are to be eaten firm and others soft. Check the blog for this beautiful autumn salad and 20 other ways to eat persimmons ☺️ #persimmon #inseasonnow #salad #eeeeeats #beautifulfood #thisisfall #williamssonoma #california #homegrown #farmersmarket #organic

A post shared by Marina Delio (@marina.delio) on

Frisse herfstsalade met kakifruit

Deze frisse herfstsalade kan een stuk fruit heel goed gebruiken. Zoals je ziet is het heel simpel om klaar te maken. Het zoete kakifruit gaat erg goed samen met de zoute geitenkaas. Die kun je trouwens prima vervangen door feta of een andere soort kaas naar voorkeur.

Smoothie met kakifruit

Kakifruit is heel geschikt voor een smoothie. Opties voor de smoothie zijn kaki met banaan, mandarijnen en een paar ijsklontjes of bijvoorbeeld met banaan, een beetje honing en yoghurt. Het is helemaal aan jou. Heb je te veel gemaakt? Je kunt er ook nog een smoothiebowl van maken. Toppings zoals granaatappelpitjes, banaan en mango passen hier goed bij. Experimenteer er vooral op los!

View this post on Instagram

Weeknight dinner perfection. Rainbow trout sautéed in olive oil with haricots verts and persimmons… 15 minutes start to finish and that includes peeling and cutting the persimmons. Wish I could cook (and eat) like this every night.

A post shared by Lindsay (@loveandoliveoil) on

Mix het met je groenten

Je kunt kakifruit heel simpel combineren met je groenten. Bak een lekker stukje vis of vlees en serveer het met wat gebakken aardappels, sperziebonen en wat stukjes kakifruit. Een verrassend lekkere combinatie.

Gebruik kaki in gebak

Kakifruit is zeer geschikt voor in een gebakje. Denk aan cakes, taarten en cupcakes. Deze taart met walnoten en ahornsiroop is heerlijk en dus zeker de moeite waard om eens te maken.

View this post on Instagram

Upside down persimmon cake with maple syrup and walnuts. #desserttime . . .
#deliciouseveryday #feedfeed #huffposttaste #buzzfeast #buzzfeedfood #beautifulcuisines
#eattheworld #onmytable #f52grams #eeeeeats #eater #hungry  #foodblogfeed #heresmyfood #foodgasm
#instafood #mycommontable #forkyeah #lifeandthyme #tastemade #foodandwine
#tastingtable #onthetable #cakes #dessert #persimmon

A post shared by Nicole | Vegetarian Foodie (@deliciouseveryday) on

Of eet kaki als een appel

Kakifruit kun je prima eten als een appel. Verwijder wel eerst even de schil. Snijd het in stukjes en meer hoef je eigenlijk niet te doen.

Meer weetjes over fruit

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy College: wat is kakifruit en hoe gebruik je het?
Sluiten