Britt
Britt Inspiratie 28 aug 2019

Warm eten in de koelkast zetten: doen of niet doen?

Je kent het wel: je hebt super lekker gekookt, maar het was (al dan niet bewust) iets te veel. De rest bewaar je in een Tupperware-doos voor de volgende dag. Maar dan de belangrijkste vraag: zet je meteen het warm eten in de koelkast of laat je dit eerst eventjes afkoelen? Wat is nu eigenlijk beter?

We willen liever niet dat er te veel bacteriën in het eten terecht komen, dus lijkt het een goed idee om warm eten meteen in de koelkast doen. Maar niets is minder waar. Je kan het beter even laten afkoelen.

Warm eten in de koelkast? Nope.

Je doet er goed aan om je eten eerst eventjes te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder kans geeft om zich te verspreiden.

Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast. Dat is voor sommige producten – zoals melk – niet goed. Door de temperatuursverhoging gaan producten sneller bederven.

Warm eten in de vriezer? Ook nope.

Je maaltijd kan je beter niet in de vriezer bewaren als het nog warm is. Dan wordt er namelijk snel ijsvorming gecreëerd rondom het product. De kwaliteit van de smaak gaat hiervan erg achteruit en bovendien is het ook nog eens slecht voor het milieu.

Maximaal twee uur

Let er wel op dat je het niet te lang afkoelt. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk ook bederven.

Wil je het afkoelproces sneller laten verlopen? Verdeel dan het eten in verschillende doosjes, zodat de lagen minder dik zijn en je eten dus sneller afkoelt. Ook goed om te weten: in de koelkast zijn restjes maximaal twee dagen houdbaar. Gebruik folie of een doosje met een deksel om het zo goed mogelijk af te sluiten.

Meer handige keukentips nodig?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Warm eten in de koelkast zetten: doen of niet doen?
Sluiten