Inspiratie 9 okt 2018 Lai-Wah

Culy College: wat is vissaus en waarvoor wordt het gebruikt?

Vissaus wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, en nee, niet alleen om door noedels te draaien. Wat is vissaus precies en waarvoor wordt het gebruikt? Tijdens Culy College leggen we het je uit. 

Wat is vissaus?

Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (zoals ansjovis en andere kleine visjes). De smaak is zout en ondanks de sterke geur (die verre van lekker is), laat het zich goed mengen in gerechten zonder te overheersen. Sommige mensen vinden het naar zweetsokken ruiken, maar het is een onmisbare smaakmaker in de keuken van (Zuidoost)-Azië. En in de onze!

Je verwacht misschien dat de saus – naast de geur – ook een hele sterke vissmaak heeft. Toch heeft een goede vissaus eerder een nootachtige smaak, die ook wel umami wordt genoemd: de vijfde basissmaak op ons smaakpalet die ook voorkomt in bijvoorbeeld parmezaanse kaas, sojasaus en tomatenketchup.

Waar wordt vissaus voor gebruikt?

Vissaus wordt veel gebruikt in (dip)sauzen, marinades en curry’s. Het geeft gerechten een warme, volle en zilte smaak. Ook op Culy vind je uiteraard recepten met vissaus.

Bijvoorbeeld in een traditionele Thaise thom kha kai,  krokante Thaise kip uit de oven, of in een groene curry met kip. En vooruit, ook altijd lekker door de noedels.

Thom kha kai is een bekende soep uit de Thaise keuken met kip, kokosmelk en citroengras.

Tip: ben je op zoek naar een lekkere pikante saus voor bij een Aziatische maaltijd? Probeer dan eens nam pla prik. Een Thaise saus gemaakt van pepers en vissaus. Nam pla is tevens de Thaise vertaling van vissaus.

Vissaus koop je tegenwoordig niet meer uitsluitend in Aziatische winkels, maar vind je ook bij – de meeste – supermarkten.

vissaus
Bron: Flickr

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy College: wat is vissaus en waarvoor wordt het gebruikt?
Sluiten