Inspiratie 24 feb 2018 Lai-Wah

Soorten noedels: van mie tot ramen

Noedels vind je in vele soorten en maten in de supermarkt. Van gewone mie tot ramen-noedels: ze zijn allemaal even lekker! Maar wat zijn nu juist de verschillen tussen al die noedelsoorten? 

Noedels worden gemaakt van ongerezen deeg en vervolgens in water gekookt. Er zijn verse en gedroogde varianten. Ze zijn te vergelijken met de Italiaanse pasta. Het verhaal gaat dat Italianen pasta zijn gaan maken, nadat Marco Polo noedels at in China en het idee mee terugnam naar zijn geboorteland. De Italianen beweren overigens het tegenovergestelde.

Soorten noedels

Mie

Mie-noedels zijn tarwenoedels en worden veel gebruikt in bamigerechten. Ze zijn redelijk dik en worden vaak geroerbakt of in soepen verwerkt. Mie wordt gemaakt door het deeg te trekken (dus niet door het te snijden, zoals met veel pastasoorten het geval is).

Alles over noedels: van mie tot ramen
Bron: Flickr Flickr

Udon-noedels

Udon-noedels zijn dikke, zachte Japanse noedels. Ze zijn gemaakt van tarwebloem, water en zout en zijn egaal wit van kleur. De dunnere variant wordt hiyamugi genoemd. Deze soort wordt vaak gebruikt in bouillons of soep. Probeer deze kruidige udon-noedels met shii-take en knapperige tofu eens.

Alles over noedels: van mie tot ramen
Bron: Flickr

Sobanoodles

Sobanoedels zijn  gemaakt op basis van boekweitmeel en dus geschikt voor mensen met een glutenallergie. Sobanoedels hebben een licht nootachtige smaak. Ook deze noedels worden vaak in soepen gebruikt, maar ze zijn ook erg smakelijk in salades.

Alles over noedels: van mie tot ramen
Bron: Flickr

Eiernoedelss

Deze noedelvariant wordt gemaakt van ei en tarwemeel. Daarvan wordt een deeg gekneed dat ze niet laten rijzen. Voordeel daarvan is dat deze noedels maar kort gekookt moeten worden. Eiernoodles worden vaak gebruikt in wokgerechten en soepen. En heerlijk in een gerecht met  scampi’s, sugar snaps en koriander.

Alles over noedels: van mie tot ramen
Bron: Wikimedia

Glasnoedels

Deze worden ook wel glasvermicelli of cellofaan-noedels genoemd. Ze zijn een beetje doorzichtig en worden gemaakt van het zetmeel uit mungbonen. Glasnoedels zijn lekker in soepen en worden ook verwerkt in loempia’s.

Alles over noedels: van mie tot ramen
Bron: Flickr

Mihoen

Mihoen wordt gemaakt van rijstbloem en kent zijn oorsprong in China. Mihoen wordt vaak verward met glasnoedels, omdat ze op het eerste gezicht best op elkaar lijken. Het verschil zit in de ingrediënten. Ook mihoen wordt vaak gebruikt als ingrediënt in loempia’s of in salades.

Alles over noedels: van mie tot ramen
Bron: Flickr

Rijstnoedels

Rijstnoedelss worden gemaakt van rijstbloem, net als mihoen. Ze zijn wel iets dikker dan mihoen en hebben een platte vorm. Lekker in een bamisoep of gewokt met verse groenten, vlees of vis.

Alles over noedels: van mie tot ramen
Bron: Wikimedia

Ramen

Ramen is niet de naam van de noedels, maar de naam van het gerecht: Japanse noedelsoep. De noedels in ramen worden gemaakt van bloem, water en loogwater (water met kaliumcarbonaat). Door dat laatste ingrediënt te gebruiken behouden je de noodles na het koken nog een goede bite.

Alles over noedels: van mie tot ramen
Bron: Flickr

In China bestaat er een bijgeloof als het om noedels gaat. Lees welk bijgeloof en nog meer vreemde bijgeloven van over de wereld.

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Soorten noedels: van mie tot ramen
Sluiten