Nancy
Nancy Recepten 27 mei 2019

Imponeer je vrienden met de vegan groenteburger van Jamie Oliver

Jamie Oliver deelt in ‘Jamie’s Food Fight Club – weekend kookboek’ recepten die je vrienden dit weekend versteld zullen doen staan. Neem nu bijvoorbeeld deze briljante vegan groenteburger.

Of je nu een hardcore veganist bent of gewoon een flexitariër, met deze burger zit je altijd goed. Hij is eenvoudig om te maken en ziet er heerlijk uit. Je vrienden zullen vast en zeker onder de indruk zijn van je kookkunsten. Maak de burger af met pikante vegan mayonaise en uiringen, of met je eigen favoriete toppings. Enjoy!

Pikante vegan mayonaise

Maak de lente-uitjes en rode peper (met of zonder zaadjes) schoon. Snijd ze in grove stukjes en doe ze in een blender.

Pel het halve teentje knoflook en voeg samen met de kikkererwten, mosterd, tomatenpuree, brandy, het citroensap, een flinke snuf zeezout en zwarte peper. Meng alles goed door elkaar en giet er vervolgens met draaiende motor heel langzaam 4 tot 5 eetlepels extra vierge olijfolie bij. Doe dit tot het mengsel de textuur van mayonaise heeft.

Krokante uiringen

Pel en snijd de ui horizontaal in 2 cm dikke schijven. Druk de ringen los en doe ze samen met de azijn en een snufje zeezout in een kom. Zet dit 5 minuten opzij.

Meng intussen het bakmeel en het bakpoeder in een schaal en klop er geleidelijk aan de ale door tot je een glad, dik beslag hebt dat aan de achterkant van je lepel blijft hangen.

Verhit de zonnebloemolie in een middelgrote, hoge pan op hoog vuur. Test of de olie heet genoeg is met een stukje brood – als het sissend boven komt drijven en goudbruin is, is hij goed.

Laat de uien uitlekken, bestuif een handjevol met bloem en leg ze in het beslag. Schep ze uit de kom, laat ze weer even uitlekken en doe ze vervolgens voorzichtig in de olie. Bak ze voor ongeveer 1 minuut tot ze goudbruin en krokant zijn. Keer ze halverwege een keer om. Laat ze op een dubbele laag keukenpapier uitlekken en bak de rest van de ringen op dezelfde manier.

Voor de briljante groenteburger

Doe de diepvriesgroenten in een keukenmachine en laat ze ongeveer 15 minuten ontdooien. Voeg de koriander (met steeltjes en al), bloem, komijn, cayennepeper en een goede snuf zeezout en zwarte peper toe en maal er een grove pasta van. Pulseer het sesamzaad en de zonnebloempitten erdoor tot alles goed is gemengd. Verdeel het mengsel in 4 porties en maak er ongeveer 2 cm dikke burgers van. Leg ze op een met bloem bestoven plaat en draai ze een paar keer om. Stijf ze gedurende 10 minuten op in de vriezer en zet ze vervolgens in de koelkast.

Verhit de oven tot 160 ºC/gasovenstand en maak intussen de vegan mayonaise en uiringen (zie boven).

Bak de burgers gedurende 10 à 12 minuten in een grote pan met 1 eetlepel olie op matig vuur. Keer ze na zo’n goede 5 minuten eens om en druk ze aan met een spatel. Zorg dat ze goed goudbruin en gaar zijn. Schep ze vervolgens op een bakplaat in de oven terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt.

Groenten

Snijd de sla in dunne reepjes en voeg er wat vegan mayonaise aan toe. Snijd vervolgens ook de tomaten in plakjes en leg ze op een bord in een stuk keukenpapier. Strooi er een beetje zout en geplukte basilicumblaadjes over. Pers het overtollige water eruit door er een tweede vel keukenpapier op te leggen en de plakjes zachtjes aan te drukken.

Snijd de augurken in de lengte in dunne staven. Halveer de avocado, verwijder de pit, schep het vruchtvlees er uit en snijd het in schijfjes. Pers hier wat limoensap over. Snijd de broodjes open en rooster ze in de pan of steek ze even in een broodrooster.

Burger beleggen

Beleg de onderste helft van de broodjes met de sla en plakjes tomaat met basilicum. Leg de burgers erop, knip er plukjes tuinkers over en leg er als laatste de stukjes avocado, aurgurk en krokante uiringen op. Voeg nu je favoriete sausjes toe en roep je vrienden aan tafel. Veel plezier!

Vegan groenteburger

Jamie’s Food Fight Club weekend kookboek – Weergaloze weekendgerechten voor familie en vrienden – (Kosmos Uitgevers) ligt nú in de boekhandel voor € 20,- euro.

Haal nog meer uit je kookkunsten met deze vegan dessertjes:

 

Reageer op artikel:
Imponeer je vrienden met de vegan groenteburger van Jamie Oliver
Sluiten