Paulien
Paulien Inspiratie 6 jan 2019

Tahini: wat is het en wat doe je ermee?

Een beetje foodie heeft deze term al wel eens gelezen, in een kookboek, op een menukaart of in een artikel. Maar wat is tahini nu precies? En wat kan je daarmee maken? Het antwoord is een heleboel, en wij brengen je graag de basis bij.

Tahini wordt ook wel eens tahin of sesampasta genoemd. En hoewel het hier nog vrij nieuw is, is het in het Midden-Oosten zo gewoon als pindakaas. Zelfs in het oude babylonië smeerden de Egyptenaren het al op hun boterham.

tahini

Wat is het?

Tahini is een smeuïge pasta die je kan gebruiken in verschillende bereidingen, zowel zoet als zout. Sesamzaad is een goede eiwitbron, maar is ook rijk aan vezels en bevat hoge gehaltes fosfor, calcium, magnesium, ijzer, selenium en kalium. Zei daar iemand superfood?

Hoe maak je het?

Je kan tahin natuurlijk kopen in de sommige supermarkten of in natuurvoedingswinkels, maar als je het zelf maakt, smaakt het toch nog dat tikje beter. Je maakt het zelf door 250 gram sesamzaadjes te roosteren in een pan of in de oven. Deze doe je dan in een keukenmachine met een snuf zout en 70 ml olijfolie. Maal alles fijn en voeg dan nog 50 à 70 milliliter olijfolie toe om het smeuïg te maken.

tahini

Wat kan je ermee?

Je kan tahini in de pure vorm gebruiken om je boterham mee te besmeren, maar je kan het goedje ook gebruiken in dressings, hummus en desserten. Bijvoorbeeld in dit heerlijke recept voor een frisse koolsla met wortelen. Het vaakst voorkomende recept is nog altijd de tahinsaus die je in elke kebabzaak kan krijgen bij je shoarma. Je maakt het zelf door het basisrecept wat uit te breiden door limoensap, een teentje geperste look en wat gehakte peterselie toe te voegen. Breng het dan op smaak met paprikapoeder en zeezout.

tahini

Wil je nog meer leren over Midden-Oosterse specialiteiten?

Za’atar, een smaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten

Bron: Veganistisch koken

Reageer op artikel:
Tahini: wat is het en wat doe je ermee?
Sluiten