Diner 5 mrt 2019 Nancy

Culy Homemade: Surinaamse zuurkoolschotel met zoetzure dressing

Deze Surinaamse zuurkoolschotel is een gemakkelijke ovenschotel met zuurkool en een vleugje zoetzuur. Door gehakt te kruiden met masala, trassi en sambal met madame jeanette, krijgt deze ovenschotel een interessante twist.

Dit is een heel gemakkelijk recept, dat je ongeveer 20 minuten kooktijd kost. Daarna moet de Surinaamse zuurkoolschotel nog 15 tot 20 minuten in de oven. Tip: zit je met grote eters of krijg je veel mensen over de vloer? Van dit gerecht kan je makkelijk in één keer twee schalen maken. Ook handig om in te vriezen!

Zo maak je deze Surinaamse zuurkoolschotel

Begin met de zoetzure dressing, want deze heeft tijd nodig om te trekken. Meng het kokende water met azijn, suiker en wat peper en zout. Laat het compleet afkoelen en meng dan de groenten erbij. Laat het een tijdje staan.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Kook de aardappelen met een snuifje zout, giet ze af en stamp ze tot puree met de melk en een klont boter.

Bak het gehakt rul in een grote pan op medium tot hoog vuur en voeg daarna de uien, knoflook, masala, trassi*, het verkruimelde bouillonblokje en de sambal toe. Schep goed door en laat het goed bakken tot alles gaar is.

* Raad van tante Kaat: prik een blokje trassi op een vork en houd die even in de vlam van je gaspit, tot het zwarte plekjes krijgt. Je bent wel gewaarschuwd: trassi ruikt op z’n zachtst gezegd niet echt lekker (dus zorg ervoor dat het wasrek met de schone was uit de kamer is).

Nu kan je de Surinaamse zuurkoolschotel gaan opbouwen in een ovenschaal. Begin met het gehakt en verdeel daar de crème fraîche over (dit gaat gemakkelijker met een spatel). Knijp de zuurkool uit en verdeel die dan over de ovenschotel. Schep daarna de aardappelpuree erover en bestrooi die met de geraspte kaas.

Zet de Surinaamse zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 à 20 minuten tot het een goudbruin korstje krijgen. Dien daarna de ovenschotel op met de zoetzure dressing.

Meer ovenschotels?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!




Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy Homemade: Surinaamse zuurkoolschotel met zoetzure dressing
Sluiten