Lai-Wah
Lai-Wah Inspiratie 13 mei 2019

Stop de plastic soep: 10 manieren om minder plastic te gebruiken

Dit keer geen lekker receptje voor een soep, wel tips om een soep te stoppen. De almaar groeiende plastic soep in de oceanen moet immers een halt toe geroepen worden. Wij geven je 10 manieren om minder plastic te gebruiken.

Wist je dat de helft van het plastic dat je gebruikt niet gerecycleerd wordt? Je flesje water, een plastic zak van de supermarkt of verpakkingen van groenten en fruit zijn hier slechts een paar voorbeelden van. Wanneer je het in de vuilbak gooit, wil dat niet zeggen dat het verdwenen is. Integendeel. Die plastic soep verdwijnt in onze oceanen, komt terecht in de vissen en plankton en op die manier dus hup, weer terug in onze voedselketen. Hoog tijd dat we met z’n allen minder plastic gaan verbruiken. Wij geven je een paar tips die je gemakkelijk kunt toepassen.

10 manieren om minder plastic te gebruiken

1. Drink je cocktail niet meer met een plastic rietje
Koop rietjes van rvs, papier, bamboe of siliconen. Staat ook nog eens heel hipster.

minder plastic

2. Sla de coffeeshop eens over
De bekertjes zijn tegenwoordig vaak van recycleerbaar karton, maar de dekseltjes die erop gaan zijn (vaak) van plastic. Maak eens vaker zelf je cold brew coffee en neem mee in je eigen koffiebeker to go.

Cold brew coffee, het hippe broertje van de ijskoffie

3. Koop een hippe brooddoos
Verpak je je lunch steeds in een klein plastic zakje? Niet meer doen. Koop een hippe brooddoos en stop daar je boterhammen en vieruurtjes voortaan in. Lijkt een no brainer maar we vermelden het toch nog even.

Met deze hippe brooddoos wordt meal preppen een eitje

4. Koop groenten en fruit op de markt of in de exotische supermarkt
Groenten en fruit van de markt of de exotische supermarkt zie je zelden in een plastic verpakking. Wel je eigen zakje meenemen, natuurlijk.

Gezond eten met een klein budget? Zo lukt je dat

5. Neem je eigen zak mee
Niet alleen naar de markt of supermarkt neem je het best een eigen zak mee, ook als je gaat shoppen neem je liever een (grote!) shopper mee. Scheelt een hoop plastic zakjes voor als je weer eens volledig losgaat tijdens de solden.

6. Durf een beetje raar te zijn
Je eigen Tupperware-bakje meebrengen als je eten gaat afhalen bij de Chinees? Da’s misschien een beetje raar maar het werkt! Je moet wel durven, want grote kans dat mensen je vreemd aankijken. Maar iemand moet de eerste zijn, toch? Gelukkig zijn er steeds meer take-away-restaurants die recycleerbare verpakkingen gebruiken.

Stop de plastic soep: 10 manieren om minder plastic te gebruiken

7. Koop je zuivel uit een fles of glazen pot (of karton)
En vergeet niet naar de glasbak te gaan wanneer ze leeg zijn.

8. Kies voor een hele krop sla
En niet voor een (plastic) zak voorgesneden sla of groenten. Is sowieso lekkerder. Win-win noemen we dat.

Stop de plastic soep: 10 manieren om minder plastic te gebruiken

9. Shop bij winkels die ook om onze planeet geven
Dat zijn er tegenwoordig gelukkig steeds meer. Je hebt nu veel meer keuze dan enkel de stoffige winkels waar je ‘vrolijk’ gekleurde, vormeloze kleedjes, bamboe panfluiten of moeilijke thee kunt kopen. Zoek op Google naar ‘plasticvrije winkels’ en je vindt er al een boel.

10. Drink kraantjeswater
In België beschikken we over drinkwater van topkwaliteit, dus waarom zou je dan water uit een plastic fles drinken? Wist je dat je per jaar zo’n 200 tot 300 euro kunt besparen wanneer je kraantjeswater drinkt? Koop een hippe waterfles en draai open die kraan!

 

Lees ook:

Deze gadgets helpen je voedselverspilling tegen te gaan

 

Reageer op artikel:
Stop de plastic soep: 10 manieren om minder plastic te gebruiken
Sluiten