Alice
Alice Tips & Tricks 29 jan 2020

Hoe kies je een goede wokpan uit en hoe breng je hem op smaak?

Als je van Aziatisch koken houdt, is een goede wok essentieel om je keukenassortiment compleet te maken. Als je eenmaal de juiste hebt aangeschaft, is het minstens even belangrijk om hem goed te onderhouden. Dat begint met het op smaak brengen van je wokpan.

Je wokpan op smaak brengen: waarom?

Het klinkt misschien een beetje raar, je pan op smaak brengen want dat doe je toch juist met je eten?! Maar geloof ons, het maakt een groot verschil voor de gerechten die je uiteindelijk in je kersverse wok gaat klaarmaken.

Een wok kopen

Laten we even bij het begin beginnen, misschien moet je nog een wok kopen. Dit hoeft gelukkig helemaal niet duur te zijn, we raden je zelfs aan een hele goedkope te nemen. De streetfood die je in Azië vindt, wordt uiteindelijk ook niet in een peperdure wok bereid, maar is wel ontzettend lekker!

Als je je wok net hebt gekocht is hij nog prachtig schoon en zilver van kleur. Hier wil je eigenlijk zo snel mogelijk verandering in brengen. Hoe zwarter je wok, hoe lekkerder je gerechten worden. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit stadium bereikt.

1. Voorbereiding

Voor het op smaak brengen van de wokpan heb je pijpajuin (1 bos), gember (100 gram, in schijfjes) en zonnebloemolie nodig. Zet ook een klein bakje water klaar, doe de ramen open en zet de dampkap aan. Dit proces gaat immers gepaard met veel rook.

2. Wassen

Deze pannen worden verkocht met een laagje olie om het metaal te beschermen. De laag moet er eerst worden afgeschrobd voor je je wok op smaak kan brengen.

Doe dit met een staalspons en afwasmiddel. Droog de wok goed af door hem 1 tot 2 minuten op een laag vuur te zetten tot je geen waterdruppels meer ziet. Doe je dit niet, dan kan je pan roesten.

3. Verhitten

Verhit je wok op de hoogste stand van je fornuis. Om te kijken of je wok heet genoeg is kun je er kleine spetters water ingooien. Als deze spetters na 1 of  2 seconden verdampt zijn, is de pan klaar.

4. Breng op smaak

Haal de wok van het vuur en voeg 2 eetlepels van de olie toe. Neem de pan vast bij de steel en maak voorzichtig draaiende bewegingen zodat de olie de onder- en zijkanten van de pan bedekt. Zet de pan terug op het vuur en voeg de pijpajuin en gember toe. Draai het vuur lager en wok de pijpajuin en de gember voor ongeveer 15 tot 20 minuten.

Veeg hierbij de pijpajuin en gember ook goed over de zijkanten. De wok zal op een gegeven moment lichtbruin kleuren.

5. Afkoelen

Laat de wok nog even afkoelen en haal de pijpajuin en de gember uit de pan. Was de pan met heet water en zonder zeep en laat hem weer 1 tot 2 minuten op het vuur opdrogen.

6. Onderhouden

Gefeliciteerd, je wok is klaar voor gebruik!

Let er wel op dat je hem nu nooit meer wast met zeep, dan is namelijk al je harde werk voor niets geweest. Hoe meer je gaat wokken, hoe meer smaak je wok opneemt en hoe lekkerder je volgende gerechten worden. Opdrogen doe je elke keer op het vuur, zoals je ook bij stap 1 hebt gedaan.

Je wok uittesten?

Culy.nl

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Hoe kies je een goede wokpan uit en hoe breng je hem op smaak?
Sluiten