Alice
Alice Inspiratie 29 nov 2019

Waar of niet waar: mag je spinazie opnieuw opwarmen?

Er bestaan ontzettend veel fabeltjes over het opwarmen van spinazie. Er werd ons altijd verteld dat het ongezond is en we moeten toegeven dat ook wij onze overschot spinazie na een maaltijd nog te vaak weggooien … Zonde toch? En klopt dat wel? Wij bieden voor eens en voor altijd een antwoord op de vraag: mag je spinazie opnieuw opwarmen of niet?

Waarom spinazie?

Er schuilt een zekere waarheid in de bezorgdheid van de meeste mensen. Deze bezorgdheid over het opwarmen van spinazie komt door het hoge nitraatgehalte dat spinazie bevat. Nitraat is volkomen onschuldig, maar wanneer het omgezet wordt in nitriet, is het iets zorgwekkender.

Wanneer nitraatrijke levensmiddelen worden verwarmd, langdurig bewaard of in je spijsverteringskanaal worden verteerd, veranderen ze in nitriet. Nitriet wordt door bepaalde zuren omgezet in nitrosaminen en die zouden mogelijkerwijs kankerverwekkend zijn of maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Reden te meer om het zekere voor het onzekere te nemen, zouden we denken …

Dus?

Meermaals spinazie opwarmen betekent in principe meer nitriet, evenals het op kamertemperatuur bewaren en vaak eten van spinazie, wat dus in principe de gezondheidsrisico’s verhoogt.

Maar het gaat bij normale consumptie om hele kleine hoeveelheden. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft dan ook geconcludeerd dat het onwaarschijnlijk is dat de blootstelling aan nitraat via groenten zal leiden tot gezondheidsrisico’s.

spinazie

Tips

Hoewel het dus niet wetenschappelijk bewezen is dat je risico loopt bij het opnieuw opwarmen van spinazie, kun je voor alle zekerheid altijd rekening houden met deze tips:

Je kunt perfect spinazie opnieuw opwarmen, maar zorg er dan voor dat je de restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 tot 7 graden Celsius. Zo krijgen bacteriën die de potentieel schadelijke stof nitriet produceren, minder kans om te groeien.

Probeer spinazie ook samen met andere nitraatrijke groenten (zoals rode biet, sla, venkel…) niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.

Hoewel het dus misschien niet het slimste idee is om elke dag vijf kilo spinazie te eten of je spinaziesoep tien keer na elkaar in de microgolfoven te stoppen, kun je perfect je restjes spinazie opnieuw opwarmen zonder dat je gezondheidsrisico’s loopt.

Spinazie bevat namelijk ook ontzettend veel ijzer, mineralen en vitamines die de natuurlijke weerstand verhogen en sommigen zeggen zelfs dat het eten van spinazie helpt om bepaalde kankers te voorkomen. De ‘slechte’ eigenschappen wegen zeker niet op tegen de goede.

Gooi dus zeker die lekkere ovenschotel met spinazie na één maaltijd niet weg!

Zin gekregen in spinazie?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Waar of niet waar: mag je spinazie opnieuw opwarmen?
Sluiten