Jill
Jill Recepten 9 sep 2019

Zo maak je spanakopita (Griekse spinazietaart met filodeeg)

Spanakopita is een Griekse klassieker waar je geen genoeg van krijgt. De een spinazietaart wordt gemaakt met filodeeg en spinazie waardoor hij krokant, fragiel, vol smaak én vegetarisch is.

Je kunt deze spanakopita in het groot maken, als een soort quiche, of juist als een kleiner hapje, bijvoorbeeld in een driehoekje gesneden. Wij maken vandaag een grote ‘taart’ om vervolgens in vierkantjes te snijden.

Recept voor spanakopita

Gebruik je filodeeg uit de vriezer? Haal die er dan op tijd uit en bewaar het onder een vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de spinazie tot het geslonken is en knijp al het vocht eruit. Gebruik je spinazie uit de diepvries? Laat die dan ontdooien en zorg ook hier dat hij zo droog mogelijk is met behulp van bijvoorbeeld een schone theedoek.

Snijd de spinazie grof en meng met de feta, dille en 2 geklutste eieren. Breng op smaak met zout en peper. Mag het iets zoeter zijn? Dan voeg je ook wat honing naar smaak toe.

Bekleed een ingevette ovenschaal met 1 vel filodeeg en bestrijk met het bakkwastje met olijfolie; het volledige vel moet een laagje olie hebben. Leg hier nog een vel filodeeg op en bestrijk weer met olie, vervolgens nog een vel en weer herhalen met de olie.

Na drie lagen filodeeg verdeel je het het spinaziemengsel eroverheen. Strijk dat mooi plat en werk vervolgens af met opnieuw drie laagjes filodeeg waartussen je opnieuw telkens een laagje olie smeert. Ook de bovenkant kwast je in met olie (of een beetje gesmolten boter).

Het is niet erg dat je deeg wat over de schaal heen hangt: je kunt het gewoon wat naar binnen vouwen.

Bak de spanakopita in de oven op 200 graden zo’n 20 minuten, totdat het filodeeg goudbruin is.

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo maak je spanakopita (Griekse spinazietaart met filodeeg)
Sluiten