Alice
Alice Recepten 2 dec 2019

Ideaal voor het Sinterklaasfeest: gevulde speculaas

Als wij bij Culy aan Sinterklaas denken, dan denken we vooral aan alle zoete lekkernijen die we op dit kinderfeest kunnen (lees: moeten!) eten. Wij zijn verzot op de lekkere, kruidige smaak van pepernoten en speculaas. Als we dit combineren met een heerlijke amandelvulling krijgen we een gevulde speculaas die op dit heugelijk feest zeker niet mag ontbreken.

Dit recept voor gevulde speculaas komt van de Nederlandse foodblog Myfoodblog.

Foto: Myfoodblog.nl

Hoe maak je deze gevulde speculaas?

Het deeg

Meng de bloem, bakpoeder, zout, speculaaskruiden en suiker in een grote kom.

Doe vervolgens de boter in het mengsel en wrijf deze samen met de rest van het mengsel tussen de vingertoppen, zodat je de structuur van broodkruimels krijgt. Je kunt dit ook met de keukenmachine doen.

Voeg daarna het ei toe en kneed (eventueel met de machine) door het deeg heen totdat je er een bal van kunt vormen. Haal het deeg uit de kom, vorm er een bal van en wikkel in plasticfolie. Leg een uur in de koelkast.

De amandelvulling

Maak intussen de amandelvulling. Wij kozen ervoor om deze minder zoet te maken. Normaal zou je 200 gram amandelmeel en 200 gram suiker gebruiken. Hou je dus van zoet, kun je dat aanhouden. Hou je van iets minder zoet, dan kun je onze verhoudingen aanhouden.

Meng de suiker en amandelmeel en voeg een ei toe. Kneed het een paar minuten tot een ‘deeg’. Zet de oven ondertussen aan op 160 graden Celsius.

Het deeg uitrollen en verdelen

Als het uur voorbij is, haal je het deel uit de koelkast. Verdeel in twee delen: een van 1/3 en een deel van 2/3. Maak van beiden een bal en druk hem plat tot je een soort hamburger-vorm hebt. Pak twee stukken vershoudfolie. Plaats het 2/3 deel tussen de folie.

Rol nu uit tot je een ronde vorm van 28cm hebt (check door te vergelijken met je springvorm). Leg daarna het deeg in de springvorm zodat je een bodem en zijkanten hebt (handig om een deel vershoudfolie er tijdelijk op te laten zitten zodat je de zijkanten mooi rechtop kunt laten staan. Als ze staan, haal je de vershoudfolie van het deeg).

Daarna even herhalen voor de amandelvulling: maak de bol plat. Leg tussen twee stukken vershoudfolie. Rol tot een ronde vorm. Leg deze vervolgens op het deeg in de springvorm.

Hetzelfde geldt voor de bol deeg van 1/3. Wederom de bol plat maken, maar nu van ongeveer 22 cm. Leg deze op de amandelvulling (het is handig om de vershoudfolie er aan een zijde op te laten zitten terwijl je het in de springvorm plaatst. Zo blijft het deeg niet aan je handen plakken en kun je heel precies de randen dichtmaken).

Klop een ei op en wrijf deze over het deeg. Prik daarna meerdere gaatjes in de bovenste laag van het deeg met een vork.

Bak 30-35 minuten. Controleer of hij voldoende gebakken is door een satéprikker in de gevulde speculaas te prikken. Als er geen deeg aan de prikker hangt, is de speculaas klaar. Als er stukjes mee omhoog komen, moet je ‘m nog een paar minuten langer bakken. Laat in de springvorm zitten om af te koelen.

Meer recepten met speculaas

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Ideaal voor het Sinterklaasfeest: gevulde speculaas
Sluiten