Paulien
Paulien Recepten 22 mrt 2019

Culy Homemade: simpele Italiaanse ribolitta

Italiaanse ribolitta is een geweldige klassieker en de beste maaltijdsoep die je ooit zal eten. Ze zit boordevol groenten, brood en kaas. Wat wil een mens nog meer?

Italiaanse ribolitta

Plaats een grote bakplaat in je oven en verwarm die voor op 230°C.

Snij de ui heel fijn en doe in een kom. Als je dikke wortelen gebruikt snij je ze beste doormidden, dunner wortelen kunnen heel blijven en dan in fijne plakjes gehakt worden. Doe ze bij in de kom met uien. Doe hetzelfde met de selder.

Pel de teentjes look en geef ze een ferme duw met je mes zodat ze gebroken zijn en smaak vrijgeven. doe ze dan bij in de groentekom.

Haal de harde stengels uit de boerenkool en scheur ze in grove stukken. Bewaar deze in een aparte kom.

Snij de korst van de parmezaanse kaas en bewaar.

Zet een vergiet boven een grote kom en doe hier de gepelde tomaten in. Knijp ze met je handen fijn en bewaar zowel de tomaten als het sap dat door het vergiet is gedruppeld.

Scheur het brood in fijne, hapklare stukjes.

Verhit in een grote kookpot de olijfolie en voeg het uienmengsel toe aan de pot. Stoof ze al roerend tot ze zacht worden maar nog niet verkleuren. dit duurt ongeveer tien minuten. Kruid bij met zout. Voeg dan al roerend de fijngeknepen tomaten toe en laat nog tien minuten sudderen.

Voeg dan de korst van de parmezaanse kaas, het tomatensap, de cannellinibonen, de rode pepervlokken en 1 liter water toe. Breng het geheel aan de kook.

Voeg beetje bij beetje de boerenkool toe. Geef de bladeren telkens even de tijd om zacht te worden en te krimpen voor je de volgende lading toevoegt.

Voeg 1/3 van de broodstukjes toe en roer tot al het brood in de soep wordt opgenomen. dit duurt ongeveer vijf minuten. Strooi dan het overige brood over de soep heen en besprenkel de stukjes met olijfolie.

Doe de hele kookpot in de oven en laat die daar 15 minuten staan. Je soep zal wat indikken en de stukjes brood aan de bovenkant worden lekker krokant en goudkleurig.

Verdeel de soep over kommetjes en rasp er een royale hoeveelheid parmezaanse kaas overheen. Besprenkel eventueel met nog wat olijfolie voor een rustiek effect.

ribolitta

Nog meer soeprecepten?

 

Bron: bonAppetit

 

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy Homemade: simpele Italiaanse ribolitta
Sluiten