Alice
Alice Recepten 3 nov 2019

Sfenj: de Marokkaanse donut

Donuts zijn er in alle maten, kleuren en smaken: met Oreo-vulling, crème brûlée-smaak, ja, zelfs donuts met colasnoepjes! We kunnen het zo gek niet bedenken of er bestaat een donut van. Sfenj, ook wel de Marokkaanse donut genoemd, is eerder een klassieke variant die qua smaak veel weg heeft van smoutebollen. Ideaal dus voor de zoetebekken onder ons!

Sfenj

Sfenj (uitgesproken Sfenz) is een Arabisch woord en betekent letterlijk ‘spons’. Een perfecte benaming aangezien ze heerlijk zacht zijn vanbinnen en krokant vanbuiten. Je kunt deze lekkernij ongezoet, gesuikerd of gedopt in honing eten. Zowel koud als warm zijn ze heerlijk.

Wanneer je naar Marokko gaat, kun je ze op zo goed als elke hoek van de straat vinden. Voor ongeveer een euro heb je al een volledige zak vol! Veel Marokkanen eten ze dan ook graag tussendoor, als ontbijt of na het avondmaal, gepaard met een lekker zoete Marokkaanse muntthee.

Het geheim van een perfecte sfenj is kneden, kneden en nog eens kneden. Het deeg moet soepel zijn, maar wel plakkerig. Je zou luchtbelletjes in het deeg moeten zien om een perfecte sfenj te maken. Je kunt hier het best een keukenmachine voor gebruiken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Chadia Camélia Maryama (@chadia_camelia_maryama) op

Hoe maak je sfenj?

Doe alle ingrediënten in een kom en meng dan voor 20 minuten (het best met de keukenmachine). Maak dan balletjes van het deeg en leg ze op een ingevet dienblad.

Dek even af en laat staan voor 1,5 tot 2 uur.

Giet wat zonnebloemolie in de koekenpan, maar zorg ervoor dat wanneer je de donuts bakt, ze niet verdrinken in de olie (zo krijg je een mooie witte streep in het midden van de donuts). De olie mag ook niet te heet zijn anders worden ze te snel bruin.

Besmeer je handen rijkelijk met zonnebloemolie en neem een bolletje, maak in het midden een scheurtje zodat dit je opening wordt. Wees niet bang om een grote opening te maken want tijdens het bakken zal het middenstuk een pak kleiner worden en zullen de zijkanten opzwellen.

Keer de donuts om als ze goudbruin zijn. Doe wat keukenpapier op een bord en leg daar de donuts op zodat er wat olie opgenomen wordt.

Serveer met een kop Marokkaanse muntthee of dek ze af als je ze langer wilt bewaren (zo drogen ze niet uit).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ✨Salma✨ (@cuisinonsencouleurs) op

Meer gerechten uit de Marokkaanse keuken

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Sfenj: de Marokkaanse donut
Sluiten