Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 11 apr 2019

Scottish scran: zo maak je Schotse eieren (vogelnestjes)

Scottish wadde? Een lesje in taal: scran is het Schotse woord voor eten. Schotse eieren worden ingepakt in een jasje van worstvlees, gepaneerd en vervolgens gefrituurd. Let wi gan and get some scran am starvin man!

Zo maak je Schotse eieren (vogelnestjes)

Begin met het koken van de eieren: twee tot drie minuten voor een zachte dooier, vijf minuten voor een iets hardere. Laat de eieren vervolgens tien minuten rusten in een bak met ijswater.

Meng het vlees met de mosterd, kruiden en specerijen. Breng op smaak met peper en zout en bak eventueel een koffielepel vlees om te checken of de smaak juist is. Verdeel in vier porties.

Pel voorzichtig de eieren en kluts de twee rauwe eieren met een scheutje melk los. Verdeel de bloem over een bordje of kom en breng op smaak met peper en zout naar smaak. Leg ook het broodkruim in een aparte kom.

Verdeel de porties vlees over vier stukken plasticfolie van tenminste 20 x 20 centimeter. Leg hierop weer vier stukjes folie en rol met een deegroller of lege fles wijn plat. De plakjes moeten groot genoeg zijn om het ei mee te bedekken. Verwijder de bovenste laag folie.

Rol nu een ei door de bloem en leg in het midden van een stukje vlees. Vorm nu met je handen van onder naar boven een soort jasje voor het ei, zodat het ei helemaal bedekt is met vlees. Rol opnieuw door de bloem, vervolgens door het ei-mengsel en sluit af met het broodkruim. Herhaal dit bij alle eieren.

schotse eieren

Vul vervolgens een grote pot of frituurketel voor een derde met plantaardige olie en verwarm tot 170 graden. Dit kun je controleren met een thermometer, maar ook met een klein stukje brood. Als het begint te borrelen en goudbruin kleurt (maar niet verbrandt) weet je dat de olie de juiste temperatuur heeft.

Frituur de eieren gedurende zeven minuten, maar voorkom dat je pot te vol zit. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met bijvoorbeeld een tomatensaus of mosterd.

Scottish scran: zo maak je Schotse eieren (vogelnestjes)
Foto: Getty Images

Nog meer eitjes?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Scottish scran: zo maak je Schotse eieren (vogelnestjes)
Sluiten