Culy’s bake off #7: zoet-hartige scones met knapperig spek & ahornsiroop

Het was deze week internationale week bij Bake Off Vlaanderen en dat betekende dat de bakkers onder andere aan de slag gingen met scones. Ze bakten 8 hartige en 8 zoete scones. Wij combineerden deze smaken en bakten zoet-hartige scones met knapperig spek en ahornsiroop.

Het resultaat: een zoet-hartig baksel dat op een scone lijkt, maar veel minder droog is. Het beslag is zelfs zo sappig dat je het niet kunt uitsteken, zoals bij gewone scones, maar met een (ijs)lepel op een bakplaat moet scheppen.

Door de karnemelk en ahornsiroop in het beslag worden het bijna meer koekjes dan scones, maar het bakpoeder zorgt wel voor wat hoogte en luchtigheid. We kunnen met zekerheid zeggen: dit is een onweerstaanbaar recept dat je móét uitproberen in je eigen keuken!

Het recept voor zoet-hartige scones met knapperig spek & ahornsiroop

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bak de spekblokjes of -reepjes in een pan op middelhoog vuur, zo’n 10 minuten. Het spek moet knapperig worden, maar niet verbranden. Laat uitlekken op een bord met een vel keukenpapier om het overtollige vet te verwijderen (het spek moet echt droog zijn). Laat volledig afkoelen.

Meng in een grote kom het bloem, suiker, bakpoeder en zout. Voeg de in blokjes gesneden koude boter toe en verkruimel met je vingertoppen tot het mengsel de consistentie heeft van een kruimeldeeg.

Voeg het uitgelekte en afgekoelde spek, de ahornsiroop en karnemelk toe en meng even goed door met je handen of een spatel. Let op: meng en kneed het deeg niet te lang, anders worden de scones taai.

Normaal zou je dit scone-deeg uitrollen tot een plak en er rondjes uitsteken. Maar dit deeg is veel natter. Maak daarom mooie ronde hoopjes met een ijslepel. Met een normale ijslepel kun je zo’n 12 tot 14 scones uit het beslag halen.

Leg de scones een paar centimeter van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Als je lang bezig bent en het deeg erg warm wordt, zet je de bakplaat een kwartiertje in de koelkast, zodat ze goed koud de oven in gaan.

Smeerde bovenkant van de scones in met wat extra ahornsiroop net voordat ze de oven ingaan; een bakkwastje is hier handig voor.

Steek de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak de scones tot ze bruin beginnen te worden, ongeveer 20 minuten op 200 graden. Als ze nog niet bruin en gaar genoeg zijn, zet ze dan nog even wat langer terug.

Culy's bake off #7: zoet-hartige scones met knapperig spek & ahornsiroopCuly's bake off #7: zoet-hartige scones met knapperig spek & ahornsiroop

 

Meer leuke content? Like ons op Facebook