Nancy
Nancy Inspiratie 18 okt 2019

Sabich: nog lekkerder dan falafel

Verzot op falafel en de Midden-Oosterse keuken? Introduce sabich! Dit Israëlische broodje met gefrituurde aubergine en pittige mangosaus kan wel eens je nieuwe liefde worden. Tijd om kennis te maken.

Wat is sabich?

Nederlands culinair journalist Mara Grimm prijsde onlangs dit broodje de hemel in en wij waren toch wel heel benieuwd of het echt wel zo lekker is als zij beweert …

De ingrediëntenlijst spreekt alvast tot de verbeelding. Wanneer je er eentje bestelt, dan krijg je een rijkgevulde pita met gebakken of gefrituurde aubergine, een hardgekookt ei en een pittige mangosaus. Die wordt ook wel amba genoemd. Amba wordt gemaakt van gedroogde, gezouten mango, vaak op smaak gebracht met suiker en specerijen als koriander en komijn.

View this post on Instagram

Tel Aviv Sabich #telaviv #telavivfood #tlv #telavivguide #telavivlife #visittelaviv #sabich #sabih #foodporn #food #pita #Repost @jasoneats • • • • • • Sabich or Sabih is a staple of Israeli street food consisting of fried eggplant, hard boiled eggs and many other toppings including pickled veggies, feta, boiled potatoes and topped with sauces like tahini and amba for a flavor BOMB 🥙🍆🔥🔥 @sabich.tchernichovsky is simply one of the best doing it…super fresh ingredients and cheap AF, this is a MUST in Tel Aviv.

A post shared by Tel Aviv Guide (@telavivguidebook) on

Toppings

Verder kunnen de toppings voor je broodje sabich verschillen. Je kunt er ook tahini of hummus op aantreffen of zhug: een groene of rode chilisaus met koriander. Soms vind je ook wat verse peterselie of Israëlische salade terug. Er zijn zelfs versies van het broodje met gekookte aardappel.

En nog even over die eieren op je pita: dat is niet gewoon het huis-tuin-en-keuken-ei. Traditioneel dien je een gaminados-ei te gebruiken: een ei dat 5 tot 24 uur lang wordt gekookt. Zo krijgt het ei een bruine, gekaramelliseerde buitenkant, met een romige textuur vanbinnen.

Foto: Neni Amsterdam

Geliefde straathap

We lieten het woord Israël net al even vallen en dat is ook precies waar deze goddelijke pita vandaan komt. Officieel is sabich van Iraaks-Joodse komaf; het broodje werd in de jaren ’40 en ’50 door Irakese Joden mee verhuisd naar Israël.

Het stamt af van een Joods gerecht dat in Irak veel gegeten werd, bestaande uit gefrituurde aubergine, gekookte aardappel en hardgekookte eieren. Dat kwam meestal op tafel tijdens de sabbat. In Israël kwam iemand op het idee om er streetfood van te maken en werden deze ingrediënten tezamen in een pitabroodje gepropt.

View this post on Instagram

Sabich fully loaded with fried eggplant and hard boiled egg 🤤 This hidden gem, tucked behind the Shuk H’Carmel, serves the absolute tastiest steet food 😍 (📸: @meatcurator) #falafulltlv #telaviv #tlv @telaviv

A post shared by @ falafulltlv on

Ik wil dit eten, nu!

Meneer Sabich Tsvi Halabi is de founder van het broodje: hij opende in Tel Aviv het eerste kraampje dat sabich verkocht (en de pita is dus ook naar hem vernoemd). Een gouden greep, zo blijkt, want sabich is uitgegroeid tot een geliefde straathap, en dan vooral bij het ontbijt.

Ga eens langs bij Falafel Tof in de hoogstraat in Antwerpen of Finjan. Hier kun je de lekkere aubergine uitproberen. Geen zorgen; mocht je de sabich niet lekker vinden (maar dat betwijfelen we), kun je gewoon weer voor onze oude, bekende falafel gaan.

Meer lekkers uit het Midden-Oosten:

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Sabich: nog lekkerder dan falafel
Sluiten