Recepten 21 sep 2018 Lai-Wah

Culy Homemade: risotto uit de oven met paddenstoelen en spekjes

Heb je niet alle tijd van de wereld, maar wel trek in risotto, maak dan risotto uit de oven met paddenstoelen en spekjes. Zo heb je op een doordeweekse drukke dag een half uurtje extra om bijvoorbeeld je moeder te bellen, je favoriete serie te kijken of gewoon even lekker niks te doen.

Volgens de Italianen moet je voor een perfecte risotto de tijd nemen. Constant bij de pot blijven en er beetje bij beetje hete bouillon door roeren totdat de risotto vol, zacht (niet te!) en romig is.

Veel mensen denken dat risotto maken daardoor moeilijk is. Niets is minder waar. Je moet gewoon zorgen dat je genoeg blijft roeren en telkens een flinke lepel met bouillon in de pot doet zodra het vocht in de rijstkorrels is getrokken. Easy does it. Alleen kost dat inderdaad even tijd. Steek de pot dus gerust in de oven als het eens snel moet!

Tip: in dit gerecht zitten gebakken spekjes, maar die kun je prima weglaten als je vegetarisch wil eten. Vervang dan ook de kippenbouillon door groenten- of paddenstoelenbouillon.

Het recept voor risotto uit de oven met paddenstoelen en spekjes

Verwarm de oven op 200 graden.

Doe de porcini of gedroogde paddenstoelen in een schaal en schenk er 250 ml kokend water over. Laat 20 minuten weken tot ze zacht zijn. Bewaar het vocht, knijp de paddenstoelen goed uit en hak zeer fijn.

Doe een eetlepel olijfolie in een ovenbestendige pot met dikke bodem (een stoofpot bijvoorbeeld) op middelhoog vuur en fruit hierin de sjalotten. Voeg daarna de knoflook, spekjes en de gedroogde porcini of paddenstoelen toe en bak nog 5 minuten mee.

Doe de rijst in de pot en laat even glazig worden. Giet er dan een scheutje witte wijn of water bij en roer totdat het vocht is opgenomen door de rijst. Roer er als laatste de bouillon, het vocht van de paddenstoelen en de Parmezaanse kaas door. Kruid af met peper en zet de pot met deksel een half uur in de oven.

Haal de pot uit de oven en roer er een klont boter en een eetlepel olijfolie door. De risotto moet romig en zacht zijn, maar nog wel een beet hebben.

Serveer met extra Parmezaanse kaas en rucola erbij of erdoor, net wat je zelf lekker vindt.

Culy Homemade: risotto uit de oven met paddenstoelen en spekjes
Reageer op artikel:
Culy Homemade: risotto uit de oven met paddenstoelen en spekjes
Sluiten