Alice
Alice Tips & Tricks 12 jan 2020

Zo lees je een recept op de juiste manier (want zo vanzelfsprekend is het niet)

Niets moeilijk aan, zou je denken. Gewoon even een recept erbij nemen, lezen en doen wat er geschreven staat. Toch staan we er keer op keer van versteld hoe vaak we vloeken in de keuken omdat ons gerecht niet lijkt op het plaatje in het kookboek of de smaak toch tegenvalt. Er bestaat namelijk een speciale methode om je recept te lezen en die delen we graag met jullie.

Een goed begin is het halve werk

Zo gaat het bij ons meestal: we nemen een recept, we bekijken de ingrediëntenlijst, we reppen ons naar de winkel, we nemen de ingrediënten en we beginnen eraan thuis. Dit is echter niet hoe professionele koks het doen…

Mensen die professioneel met eten bezig zijn, lezen een recept eerst heel goed door voordat ze eraan beginnen. Op die manier kan je gemakkelijker anticiperen. Denk bijvoorbeeld aan dingen ontdooien, vooraf marineren, werken met zeldzame ingrediënten (waar je misschien een vervanger voor moet vinden) en zoveel meer.

Zorg er dus voor dat je een recept van binnen en buiten kent voordat je eraan begint!

recept
Foto: Belga Image/Easyfotostock

Vertrouw op jezelf

We begrijpen heel goed dat je vaak de kooktijden van een recept meer vertrouwt dan jezelf. Je moet echter wel beseffen dat deze kooktijden vaak maar schattingen zijn of een leidraad. Vertrouw daarom je eigen zintuigen. Het heeft echt geen zin om een recept blindelings te volgen als jij je pasta liever wat harder of wat zachter gaar kookt. Jij bent tenslotte degene die het moet opeten, toch?

Volgorde van de ingrediënten

Ook hier is gezond verstand ontzettend belangrijk. De volgorde van de ingrediënten is niet in elk recept even logisch opgebouwd. Sommige groenten zoals wortelen of paprika’s zijn nature harder en hebben dus ook een langere gaartijd nodig. Als je bijvoorbeeld een wok maakt, is het logisch om deze groenten eerst toe te voegen, voordat je er kerstomaatjes in kiepert.

recept
Foto: Belga Image/Easyfotostock

Doe je eigen ding

Improviseer! Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je alle kook- en gaartijden compleet in de wind moet slaan, maar bij het klaarmaken van de meeste gerechten heb je echt wel de vrijheid om er je eigen ding van te maken. Hou je erg veel van koriander? Doe er dan wat meer bij dan dat halve koffielepeltje, anders smaakt het gerecht hoogstwaarschijnlijk een beetje flauw voor jou.

Dit gaat echter wel niet op voor bakken. Aangezien temperatuur en juiste afmetingen hier erg belangrijk zijn, kan je het recept best zo nauwkeurig mogelijk volgen. Anders komt die lekkere moelleux misschien als een baksteen uit de oven.

Valkuilen

Er zijn tot slot nog een aantal dingen waar je extra rekening mee kan houden bij recepten lezen.

  • Als er eieren in het recept staan, worden er meestal grote eieren bedoeld.
  • Met bloem wordt patentbloem bedoeld.
  • Met suiker wordt kristalsuiker bedoeld.
  • Check altijd de extra benodigdheden voor een recept (denk aan een keukenmachine, mixer of blender), zodat je niet vastloopt als je het gaat maken. Deze staan vaak onderaan en daar lees je dus snel overheen.

Meer handige keukentips

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo lees je een recept op de juiste manier (want zo vanzelfsprekend is het niet)
Sluiten