Lai-Wah
Lai-Wah Inspiratie 15 mei 2019

Rabarber koken, zo doe je dat

Een cheesecake met rabarber of een rabarbercompote, daar mag je ons midden in de nacht voor wakker maken! Het begint allemaal met rabarber koken. Wij leggen je uit hoe je dat het beste doet.  

Rabarber schoonmaken

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is rabarber schillen niet nodig. Dan verwijder je immers ook de rode kleur, wat je gerecht juist die mooie kleur geeft. Het enige dat je hoeft te doen, is de harde stukken aan de onderkant van de stengels te verwijderen en de restjes van het blad er aan de bovenkant af te snijden. Eventuele stugge draden kun je er gewoon aftrekken. Even de rabarber onder de kraan afspoelen en voilà: klaar om verwerkt te worden.

Rabarber koken

Je kunt rabarber op verschillende manieren bereiden, maar koken is de meest gebruikelijke. Snijd de stelen in stukken en kook ze in zo weinig mogelijk water. Zo behoud je zoveel mogelijk kleur, vitamine en smaak. Een klein laagje water is al voldoende. In plaats van water kun je ook wat verse sinaasappelsap gebruiken om de rabarber in te koken.

Rabarber koken duurt ongeveer tien minuten. Je weet dat het gaar is, zodra de rabarber zacht is en uit elkaar valt. Voeg de suiker altijd pas achteraf toe. Je hebt dan minder suiker nodig om dezelfde zoetheid te creëren. Wil je eigenlijk helemaal geen suiker toevoegen? Dan kun je de compote het best koud serveren, zodat die minder zuur smaakt.

Rabarber koken, zo doe je dat

Rabarber bewaren

Ongekookt kun je rabarber prima een weekje in de koelkast laten liggen. Wil je de stengels langer bewaren? Blancheer de groente eerst en bewaar de rabarber daarna in de vriezer. Op deze manier kun je het hele jaar door van rabarber genieten, want het seizoen van de groente loopt ongeveer van april tot en met juli.

De lekkerste recepten met rabarber

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Reageer op artikel:
Rabarber koken, zo doe je dat
Sluiten