Nancy
Nancy Inspiratie 14 sep 2019

Alles over pupusa: dikke, gevulde tortilla’s

Pupusa’s zijn dikke, gevulde tortilla’s die je zo uit het vuistje kunt eten. Ze zijn gevuld met de lekkerste dingen en zorgen met hun gemiddeld 400 calorieën dat je er een tijdje tegen kunt. 

Salvadoraanse lekkernij

Pupusa is een dikke, handgemaakte maïstortilla. Deze lekkernij komt uit Midden-Amerikaanse El Salvador.

View this post on Instagram

De lo que más extraño de San Miguel: pupusas de El Barrilito. A quien no le ha dado una oportunidad al curtido de mayonesa o al curtido con salsa negrita lo reto a hacerlo, luego me cuentan. Nos vemos en la mesa ¡Buen provecho!

A post shared by dondecometito (@dondecometito) on

Wat zit in een pupusa?

Een pupusa wordt meestal gevuld met een mengsel van kaas, gebakken bonen en varkensvlees. Dat vlees is dikwijls chicharrón, een soort gehakt dat tot een dikke pasta vermalen is. Niet te verwarren met knapperig gefrituurd buikspek of varkenshuid dat we – onder dezelfde naam – kennen uit andere landen.

View this post on Instagram

The latest food find is up on the blog! Take a trip with Aye to #grandcentralmarket in DTLA as she discovers the deliciousness that is Sarita's Pupuseria.

A post shared by Aye & Bee (@ayeandbeeofficial) on

Salade en hot sauce

Ook de bonen gaan er niet heel in: ze worden gekookt en vermalen. In Amerika worden ze refried beans genoemd. Best verwarrend wat ze worden niet héropgewarmd of opnieuw verhit na die initiële eerste kookbeurt.

Loroco is ook een bekende vulling voor pupusa’s: dat zijn eetbare bloemknoppen die veel worden gegeten in de Salvadoraanse keuken en Guatemala.

Naast de vulling worden pupusa’s meestal gegeten met curtido, een salade van gefermenteerde kool met chilipeper en azijn. Het gerecht wordt afgewerkt met salsa roja: een hot sauce op basis van tomaten. Die bijgerechten geven een fris, koel en knapperig accent.

pupusa

Zelf pupusa maken

Zelf een pupusa maken is trouwens niet moeilijk, de uitdaging zit ‘m vooral in het vinden van masa harina, het maïsmeel waarmee de tortilla’s gemaakt worden. Deze soort krijgt zijn speciale smaak doordat de nixtamalisatie van de maïskorrels. Dat proces versterkt de smaak en het aroma van de maïskorrels en zorgt ervoor dat het deeg voor je pupusa soepel wordt. Je kunt in de gespecialiseerde supermarkt of online kopen.

Van het deeg vorm je een balletje dat je plat drukt. In het midden van het deeg maak je een soort kuiltje, waar je de vulling in drukt. Je vouwt het deeg weer dicht tot een balletje, waarna je de tortilla voorzichtig plat maakt met je handen.

Daarna bak je de tortilla’s aan beide kanten tot ze bruin en warm zijn. Dat gaat het beste op een grillplaat of in een gietijzeren pan. Kijk de onderstaande video om te zien hoe ‘t moet of check dit recept.

Reageer op artikel:
Alles over pupusa: dikke, gevulde tortilla’s
Sluiten