Britt
Britt Inspiratie 15 apr 2019

Prei koken in 3 stappen doe je zo

Voor een heerlijke ovenschotel of een hartige soep: je kan prei voor ontzettend veel gerechten gebruiken. Zo kan je prei koken in 3 stappen voor eender welk gerecht.

Als je op zoek bent naar een lichte uiensmaak, is prei de ideale groente. Het heeft een heerlijk aroma en wordt net zoals de ui en knoflook vaak gebruikt in de keuken. Prei is erg lekker als hoofdingrediënt van je gerecht, denk maar aan preisoep of preischotel. Maar het kan ook gebruikt worden als smaakmaker in bijvoorbeeld nasi goreng of pasta.

1. Wassen en niets verspillen

Voordat je de prei kan koken, is het belangrijk om deze goed te wassen. Er kan wel eens wat zand tussen zitten (en je wil vast geen strand in je maag). Verwijder eerst de buitenste bladeren met de hand, want deze zijn meestal uitgedroogd en taai. Snijd daarna een stuk van de bladeren af, omdat het bovenste stuk vaak lelijk is en niet lekker smaakt. Gooi deze stukken niet weg, want je kan ze een nieuw leven geven in een zelfgemaakte bouillon.

Snijd de prei daarna in de lengte doormidden en vouw deze als het ware open als een waaier. Spoel de prei onder de koude kraan en haal daarbij de bladeren goed uit elkaar, zodat je al het zand eruit kan spoelen.

2. De prei snijden

Eenmaal gewassen kan je de prei in het gewenste formaat snijden. Je kan de prei in kleine ringen, reepjes of grove stukken snijden. Het lekkerste gedeelte is het witte gedeelte van de prei, maar het uiteinde moet je er wel afsnijden. Het donkergroene gedeelte kan je zeker ook gebruiken.

3. De prei koken

Een prei koken is niet moeilijk, maar de prei kan wel slinken tijdens het koken. Het is daarom belangrijk om weinig water te gebruiken. Breng de prei met een kleine hoeveelheid water aan de kook en voeg een snuifje zout toe. Roer het geheel en laat het 8 tot 12 minuten koken.

Lekkere gerechten met prei:

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Prei koken in 3 stappen doe je zo
Sluiten