Lai-Wah
Lai-Wah Inspiratie 9 jul 2019

Postelein: de groente van de zomer

In de zomer hebben we meer behoefte dan ooit aan lichte gerechten en groenten. Lekker fris, niet te zwaar en natuurlijk bomvol smaak. Witte asperges zijn favoriet, net als verse tuinbonen en doperwten, maar ook postelein is een groente die niet mag vergeten worden!

Postelein is een prachtige bladgroente. Qua uiterlijk lijkt postelein wat op waterkers: lange steeltjes met dof-groene blaadjes van het formaat van een dobbelsteen.

De meest gangbare soort is zomerpostelein en groeit razendsnel: na een week of vier na het zaaien kun je postelein al oogsten. Postelein blijft echter niet heel lang vers. Daardoor zul je het eten ervan goed moeten plannen: heb je een bussel in huis gehaald? Eet het dan het liefst diezelfde dag of de dag nadien.

Postelein: de groente van de zomer

Naast zomerpostelein heb je ook de wintervariant, gele en ‘breedbladige’ postelein (daarvan zijn de blaadjes groter, bijna als veldsla).

De smaak van postelein is fris, maar licht scherp. Ook werkt het tegen allerlei kwaaltjes; zo zou het onder andere ontstekingsremmend, bloedzuiverend en verzachtend werken.

Net als bij spinazie, waterkers en andere bladgroenten, heeft ook postelein weinig tijd in de pot nodig. Zo kun je het een paar minuten stoven (gebruik in dat geval zo’n 250 gram per persoon, lekker met bijvoorbeeld snijbiet), kort roerbakken of als sla gebruiken. Onze favoriete manier is door een stoemp, net als rauwe andijvie, maar ook als basis voor een soep is het heerlijk.

Postelein: de groente van de zomer

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Postelein: de groente van de zomer
Sluiten