Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 19 sep 2018

Culy Homemade: pompoenrisotto en pompoensoep

Je weet dat de herfst echt begonnen is als je in de supermarkten, bij de groenteman en op de markt weer pompoenen ziet liggen. Tijd voor pompoenrisotto!

Omdat wij deze pompoenrisotto garen in pompoensoep in plaats van enkel in bouillon, zijn dit eigenlijk twee recepten in één. Als je de hoeveelheden voor de soep verdubbelt, kun je de helft invriezen en er nog een keer risotto mee maken. Of gewoon gebruiken als soep voor een herfstige lunch of snelle maaltijd met brood.

Zo maak je pompoenrisotto

Begin met het maken van de soep. Wat ons betreft is pompoensoep van geroosterde pompoen het allerlekkerst. Dus: verwarm de oven op 200 graden.

Schil de pompoen en verwijder de zaden. Snijd de pompoen in niet te grote, grove stukken. Pel en plet de teentjes look. Leg de pompoen, knoflook, salieblaadjes en de takjes tijm op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Hussel alles door elkaar en verdeel gelijkmatig over de bakplaat.

Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak het pompoenmengsel 30 minuten of tot de pompoen zacht is.

Breng ondertussen de groentebouillon aan de kook.

Als de pompoen zacht is, verwijder je de takjes tijm en voeg je de rest toe aan de bouillon. Pureer alles met een staafmixer tot een soep. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Nu heb je een alvast een heerlijk soepje. Met wat verkruimelde stukjes gorgonzola of geraspte parmezaanse kaas en wat room is dit een maaltijd op zich. Een knapperig stuk brood erbij en klaar.

Culy Homemade: pompoenrisotto en pompoensoep

Voor de risotto

De truc voor een perfecte risotto is: blijven roeren.  Zet een pot met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Als de olie heet is, gooi je de ui en risotto erbij en roer tot het mengsel glazig is. Giet er een scheut witte wijn bij en roer tot die helemaal is opgenomen door de rijst.  Mocht je liever alcoholvrij koken, houd dan bij het maken van de pompoensoep een soeplepel groentebouillon apart en gebruik dit in plaats van de wijn.

Schenk telkens een pollepel van de soep in de pot en roer regelmatig tot het vocht is opgenomen door de rijst. Blijf dit herhalen tot de rijst de juiste bite heeft. Het is aan jou hoe gaar je de risotto serveert. Wij houden van al dente, met een wat steviger bite.

Maar dat is absoluut niet dé norm. In Italië wordt risotto op elke manier gegeten, puur afhankelijk van de streek waar je je bevindt. Dus mocht je meer van zachtere risotto houden, gebruik dan meer soep en kook en roer wat langer door. Reken voor al dente risotto een klein half uur en gebruik ongeveer een liter soep.

Roer er tenslotte een scheutje olijfolie door om de risotto smeuïg te maken. Kruid af met peper en zout naar smaak en bestrooi met de peterselie. Je kunt er eventueel wat verkruimelde gorgonzola of geraspte parmezaanse kaas door roeren. Of allebei. Net wat je lekker vindt.

Schep de risotto op een bord of in een kom en serveer er apart parmezaanse kaas bij.

Culy Homemade: pompoenrisotto en pompoensoep

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy Homemade: pompoenrisotto en pompoensoep
Sluiten