Nancy
Nancy Inspiratie 10 nov 2019

Polenta klaarmaken: dit is alles wat je moet weten

Polenta: you either love it or hate it. En wij houden ervan! Omdat het vrij neutraal is van smaak kun je het met zo goed als alles combineren. Klein minpuntje: polenta klaarmaken op de traditionele manier duurt vrij lang. Maar gelukkig bestaat er voor de luieriken onder ons ook reeds klaargemaakte polenta! We leggen je graag alle basics uit.

In België zie je polenta niet zo vaak op menukaarten staan, maar in Italië staat het des te vaker op tafel. Het traditioneel Noord-Italiaanse gerecht wordt gemaakt van maïsgriesmeel (gemalen gedroogde maïs) en vloeistof: bouillon, melk, water of een combinatie hiervan.

Het was vroeger voornamelijk voedsel voor de armen, maar het wordt nu door zo goed als iedereen gegeten. Sterker nog: Italianen maken verschillende gerechten van polenta, van de traditionele maïspap tot cake en hartige taarten.

Je kunt polenta zowel van maïsmeel als maïsgriesmeel maken. Dat is in principe hetzelfde, alleen is maïsmeel een stuk gladder waardoor je polenta dan ook minder korrelig is (maar dus ook minder bite zal hebben).

Zachte versus harde polenta

Er zijn twee manieren waarop je polenta kunt eten. Zachte polenta eet je warm en kan gebruikt worden als vervanger voor aardappelpuree bijvoorbeeld. Het is lekker om er na het koken boter, Parmezaanse kaas of mascarpone doorheen te roeren samen met wat verse kruiden.

Je kunt polenta ook steviger maken door het uit te gieten in een met plastic beklede ovenschaal en ongeveer een halfuurtje te laten opstijven. Daarna kun je het in stukken snijden om vervolgens koud te serveren, te grillen of te bakken in een pan (met een laagje maïsgries eromheen voor wat extra textuur). Harde polenta is wat je het vaakst op de menukaart ziet staan, bijvoorbeeld in de vorm van polentafriet.

Zachte polenta koken

Voor zachte polenta voor 6 personen gebruik je ongeveer 300 gram maïsgriesmeel en 1,5 liter water of bouillon. Het water breng je met wat zout aan de kook, om vervolgens al roerend de polenta toe te voegen en die – wederom al roerend – gaar te koken. Op die manier brandt de pap niet aan en komen er geen klontjes in.

Roer zeer regelmatig en steeds in dezelfde richting. Als de polenta te dik wordt, kun je meer water toevoegen. De polenta is klaar als de massa aan de zijkanten van de pan loskomt.

Als je polenta op de traditionele manier maakt, betekent dit dat je zo’n 40 tot 50 minuten staat te roeren. Er zijn in Italië niet voor niets speciale pannen die dat werk voor je doen. In de supermarkten vind je echter vooral voorgekookt maïsgriesmeel, dat in 10 à 15 minuten gaar is, soms zelfs in een minuut of 5. Maak de puree daarna af met boter of olie en kruiden.

Harde polenta koken

Harde polenta maak je op ongeveer dezelfde manier, alleen gebruik je in verhouding minder water en meer maïsgriesmeel. Je kunt bijvoorbeeld 400 gram maïsgriesmeel op 1,5 liter water of bouillon aanhouden.

Kook de polenta op dezelfde manier gaar, breng op smaak en kap dit uit in een met plastic beklede schaal: het mengsel zal indikken als het afkoelt en kan daarna in stukken gesneden worden. Dat kun je zo serveren of het nog eens bakken of grillen.

Lekkere recepten met polenta

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Polenta klaarmaken: dit is alles wat je moet weten
Sluiten