Recepten 27 feb 2019 Britt

Pizzoccheri: pasta mét aardappelen & kaas (de koolhydratenhemel)

Nee, ‘pizzoccheri’ is geen Italiaanse koosnaampje, wel een typische pasta uit Noord-Italië. Een topingrediënt als je vegetarisch eet en een fan bent van koolhydraten en dat zijn we stiekem allemaal.

Het gerecht pizzoccheri is de Italiaanse en vegetarische variant van de Belgische hutsepot, maar dan met pasta erbij.  De overheerlijke pasta wordt gemengd met groenten, aardappels, boter en kaas. Pizzoccheri vind je énkel in het Valtellina-dal in Noord-Italië, waar elk dorpje een eigen recept heeft. Om van te dromen, toch?

Wat is pizzoccheri?

Pizzoccheri komt voor in twee vormen: als gerecht en als pastasoort. Het deeg van de pasta bevat 20% tarwemeel en 80% boekweitmeel, waar het ook de grijsbruine kleur aan dankt. De dunne pasta (twee tot drie millimeter dik) wordt in reepjes gesneden van een centimeter breed en zo’n zeven centimeter lang.

Helaas kan je de pizzoccheri-pasta niet meteen terugvinden in de Belgische supermarkten. Het leuke alternatief is dat je deze pasta zelf maakt. Yes you can!

Zo maak je zelf pizzoccheri

Als je het geluk hebt om kant-en-klare pizzoccheri op de kop te tikken, dan kan je de volgende stap overslaan. Vind je geen pizzoccheri in de winkel of ben je gewoon een keukenprinses? Meng dan 300 gram boekweitmeel met 100 gram tarwebloem, 250 ml water en een halve theelepel zout. Kneed dit goed door elkaar (voer een klein showtje op, net als een echte Italiaan) totdat je er een stevige bol van kunt maken. Wikkel de bol in een doek en laat het een half uur rusten in de koelkast.

Na dertig minuten ongeduldig popelen, kan je de bol uitrollen en het deeg met een mes of pizzasnijder in reepjes van 7 x 1 cm snijden. Laat de reepjes op je werkblad drogen totdat ze gemakkelijk loslaten.

View this post on Instagram

Domenica, baita, Valtellina, luglio … cosa vuoi mangiare? I #pizzoccheri! ❤️?? un concentrato di calorie e bontà!! ?❤️? vi auguro buona domenica e vi mando tantissimi baciii – io vado a mangiare! ? #tacchiepentole #heelsandpots #onthetable #tv_living #tv_stilllife #italiaintavola #f52grams #fooditaly #thatsdarling #vzcomade #beautifulcuisines #hautecuisines #feedfeed #cookmagazine #still_life_gallery #lifeandthyme #morninglikethese #gatheringslikethese #rsa_vsco #storyofmytable #theartofslowliving

A post shared by Luisa Ambrosini (@tacchiepentole) on

Heerlijk botersausje met knoflook en salie

Uiteraard heeft deze pasta nog lekker gezelschap nodig. Bereid de pizzoccheri met kleine gekookte aardappelblokjes en gekookte groenten (traditioneel zijn dit savooiekool, snijbiet, witte kool en spinazie, maar variëren mag natuurlijk altijd) aangevuld. Dit mengsel wordt meestal in een koekenpan opgebakken met lokale Italiaanse kaas en boter.

Wat is pasta zonder een saus waar je eens goed mee kan stoefen? Niets natuurlijk. De pizzoccheri breng je op smaak door het hele gerecht te bakken in olie of boter. De afwerking bestaat uit een botersausje, gemaakt met knoflook, salie, peper en zout. Deze saus voeg je op het allerlaatste moment toe aan je pasta – bij voorkeur als deze al op je bord ligt. Als final touch voor dit heerlijke gerecht versier je je bord met nog een klein beetje kaas en peper.

Meer recepten met pasta?

Culy Homemade: pasta met ham en courgette uit de oven
Culy Homemade: pasta uit de oven met tomatensaus en kaas
Pastaschotel met wilde zalm uit de oven

Reageer op artikel:
Pizzoccheri: pasta mét aardappelen & kaas (de koolhydratenhemel)
Sluiten