Elyne
Elyne Inspiratie 9 aug 2019

OMG: bij dit pita-restaurant in NYC eet je je cheeseburger op een pitabroodje

Move over pita’s met falafel en gegrilde groenten, there’s a new pita in town! Een heel restaurant vol pita’s, eigenlijk: streetfoodrestaurant Miznon in NYC heeft de ambitie om het lekkerste eten in pita’s te stoppen. Daarmee wil chef Eyal Shani verschillende steden vertegenwoordigen in het eten dat hij maakt. En wat is er nu New Yorkser dan een cheeseburger?

Hét broodje van New York

“Een tijd geleden had ik een gesprek met één van onze leveranciers, en ik stelde hem een nogal naïeve vraag: wat is hét broodje van New York? Hij keek me aan alsof ik gek was en antwoordde dat dat natuurlijk een hamburger was. Toen besloot ik dat ik een nieuwe hamburger ging uitvinden, die de hamburgerwereld op zijn kop zou zetten”, aldus de chef.

“En toen wist ik het ineens. Er was nog niemand in de geschiedenis van voedsel die een dubbelgevouwen hamburger had gemaakt. Verder hebben we niks veranderd aan het recept, maar de veranderde vorm maakt de smaak veel specialer.” Kortom: maak kennis met de cheeseburger-pita!

View this post on Instagram

We changed nothing about the recipe except for the shape of the hamburger. We put it inside the pita like a guide, and the first bite then directs you where to go—all the steam of the hamburger fills the inside of your mouth and gives you the taste of oxidization—of the history of the patty on the plancha. You cannot get this taste from a normal burger. — @eyaltomato 🥩🧀 #miznon #miznonnyc Photo by @hungryrabbitnyc

A post shared by Miznon NYC (@miznon_nyc) on

Cheeseburger op een pita

Het geheim van de cheeseburger-pita is dat ‘ie met goed vlees wordt gemaakt. Er wordt een tortilla-pers gebruikt om de burger flinterdun te maken. Vervolgens wordt hij gebakken op een plancha. Cheddar erop (een beetje van de kaas komt in direct contact met de plancha, voor extra knapperigheid), dubbelvouwen et voilà! Hij wordt in een broodje gedaan met aioli, zure room en augurken, voor een lekkere textuur.

En het resultaat schijnt absoluut goddelijk te zijn. Zoals chef Eyal zegt: “De stoom van de dubbelgevouwen hamburger vult meteen je mond en laat je proeven hoe de burger is gebakken op de plaat. Die smaak krijg je niet van een normale burger.”

Waar eet je deze cheeseburger-pita?

Eigenlijk moet je de cheeseburger-pita natuurlijk in New York zelf eten, maar er zijn ook vestigingen van Miznon in Parijs, Wenen, Tel Aviv en Melbourne.

En ze hebben natuurlijk ook nog andere pita’s: met steak en ei, bijvoorbeeld, of met ratatouille. Misschien niet zo bijzonder als de dubbelgevouwen cheeseburger, maar ook zeker het proberen waard!

View this post on Instagram

“One day I had a conversation with one of our suppliers, and I asked him a very naive question. What is the sandwich of New York? He looked at me like I was a stupid man. He said to me, ‘Hamburger—what is the question?’ I was so surprised, because I didn't recognize it. We understood we had to shoot to the heart of the gastronomy of New York, into it’s symbol sandwich, which is the hamburger. I thought: I'm going to find a new hamburger. I'm going to change the hamburger world. And you know, you have no way in—it’s something you cannot touch. I didn't sleep in the night because so many people try to put something inside it, to improve it, to develop it. Then, I understood everything. There was no one in the history of food that folded a hamburger. We are roasting it on one side on the plancha, but the other side remains raw, since we are not covering it. So when you fold it, you accept that it will feel like a medium rare hamburger, but not quite. The feeling is of a hamburger with a meat tartar. That is a very special feeling. We changed nothing in the recipe but the shape of the hamburger.” — @eyaltomato 🥩🍅🌶 #miznonnyc Photo by @chromatic.caroline

A post shared by Miznon NYC (@miznon_nyc) on

Meer hotspots in NYC:

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
OMG: bij dit pita-restaurant in NYC eet je je cheeseburger op een pitabroodje
Sluiten