Nancy
Nancy Inspiratie 8 jan 2020

Het pastarietje is de ideale vervanger voor het plastic rietje

Begrijp ons niet verkeerd: wij bij Culy zijn absolute voorstanders van toffe rietjes in een drankje. Ze fleuren je lekkere cocktail of homemade ice tea meteen op, maar dat de meeste rietjes van plastic vervaardigd zijn, juichen we niet toe. Daarom heten we dit milieuvriendelijke broertje van het plastic rietje van harte welkom… het pastarietje!

De laatste jaren wordt er steeds meer ingezet op duurzaamheid. Plastic wegwerprietjes zijn om die reden behoorlijk passé, aangezien single use rietjes in de top 10 staan van producten die het meest als zwerfvuil op strand en in de oceaan terechtkomen. Daar zijn al langer duurzamere alternatieven voor op de markt, maar van dit pastarietje worden we toch wel extra blij.

View this post on Instagram

Cousin Mike A Bolero signature cocktail. This drink's name will remain a mystery untill one day it will unvail itself… A vodka based cocktail with peach and mix of fruits liqueur, pineapple & orange juice and a house made berries syrup. photo by @rolandragiphotography #pastastraw #bolero #jardinsurleau #cocktailbar #batroun #lebanon #mixologist #beachbar #cousinmike @ecosouk

A post shared by Bolero (@bolerobatroun) on

Bye bye plastic wegwerprietje…

In de wereldwijde strijd om het plastic afval terug te dringen, is de actie tegen plastic wegwerprietjes nog best makkelijk te voeren. Er zijn namelijk verschillende alternatieven op de markt die een stuk milieuvriendelijker zijn.

Zo is er het kartonnen rietje. Makkelijk afbreekbaar en het ziet er best leuk uit, maar eerlijk is eerlijk: het karton wordt in een drankje snel zompig en dat is niet de meest aangename ervaring in je mond. Ook de metalen rietjes vonden massaal de weg naar onze cocktails. Ze zien er best leuk uit, maar ze zijn wel erg lastig om schoon te maken.

View this post on Instagram

Did you know that all of our packaging at Hustle Smoothie Bar is either recyclable OR compostable ♻️ not to mention all of the compost we create behind the counter + environmentally conscious brands we carry in the market 🛒 so, you aren’t just showing your body + mind love when you get a Hustle Smoothie, but our planet too 💗🌎

A post shared by Hustle Smoothie Bar & Market (@hustlesmoothiebar) on

…en welkom pastarietje

En daar komt het pastarietje om de hoek kijken. In feite is het pastarietje niks nieuws onder de zon: pastarietjes zijn namelijk gewoon bucatini, een soort van lange spaghettisliert die hol is vanbinnen.

Wat ze zo geschikt maken om uit te slurpen? Ten eerste kun je de pasta eenvoudigweg breken in een lengte naar keuze (handig voor cocktails!). Ten tweede blijven de rietjes in koude drankjes minstens een uur hard (maar kijk uit met warme drankjes, of je wordt verrast met een gekookte pastasliert). Ten derde zijn ze gemakkelijk afbreekbaar (omdat ze bestaan uit slechts water en bloem).

Mogelijke nadelen van het pastarietje

Klinkt te mooi om waar te zijn? Er zijn wel enkele (kleine) nadelen verbonden aan het pastarietje.

Een eerste bezwaar: de beperkte flexibiliteit van het materiaal. Dat is minder handig voor mensen met een beperking die noodgedwongen uit een rietje moeten drinken (al geldt dat ook voor metalen rietjes). Ten tweede zal niet iedereen fan zijn van de lichte zetmeelachtige nasmaak van het product (al blijkt dat reuze mee te vallen, vooral bij koolzuurhoudende drankjes).

Wij vinden het in ieder geval helemaal geweldig. En het leukste van alles? Je vindt de rietjes gewoon in de pasta-afdeling van je supermarkt.

Meer gadgets voor foodies

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Het pastarietje is de ideale vervanger voor het plastic rietje
Sluiten