Alice
Alice Recepten 13 nov 2019

Mighty meatlessballs uit het kookboek ‘Ready, Set, Go!’ van Stefanie Baert

Ben je gek op de lekkere, volle smaak van gehaktballetjes, maar laat je dat vlees liever achterwege? Probeer dan eens deze meatlessballs van Stefanie Baert. De linzen en noten zorgen voor de juiste structuur en de kruiding en specerijen voor een rijke, volle smaak.

Stefanie: “Deze linzenballetjes waren het ultieme antwoord op mijn zoektocht naar lekker smeuïge en smaakvolle balletjes, met de kruimelige, doch sappige textuur van gehakt. Qua kruiden kun je variëren zoveel je wilt.”

“Kies voor mediterrane kruiden wanneer je spaghetti with meatballs maakt, en voor Midden-Oosterse kruiden zoals ras-el-hanout wanneer je ze bij een tajine serveert. Ik serveerde ze zelfs al gewoon als hapje: met een zoete chutney of heerlijke hummus erbij heb je de ideale finger food.

Probeer ook zeker eens de linzendahl uit het kookboek ‘Ready, set, go!’. Deze warme, romige curry is ideaal voor dit frisser herfstweer. Of benieuwd naar nog meer gezondheidstips van Stefanie? Neem een kijkje op FoodLove of lees hier het Culy-interview.

meatlessballs
Foto: Stefanie Baert – FoodLove

Hoe maak je de mighty meatlessballs?

Spoel de linzen en laat ze even uitlekken.

Doe de havermout en walnoten in een foodprocessor. Blend kort, tot de walnoten grof gehakt zijn en de havermout wat fijner is.

Voeg de linzen, alle kruiden en de olijfolie toe aan de havermout en walnoten. Pulseer verschillende keren kort, tot de ingrediënten vermengd zijn en de linzen grof gehakt zijn. Pulseer niet te lang. Om een gehakttextuur te verkrijgen, hebben we grovere stukken noot en linzen nodig.

Doe het linzengehakt in een kom. Proef, en kruid bij indien nodig.

Doe wat water of olijfolie op je handen en rol kleine balletjes van het linzengehakt. Heb je nog wat tijd? Laat de balletjes dan een halfuurtje of langer opstijven in de koelkast.

Verhit olijfolie op middelhoog vuur en bak de balletjes bruin en krokant aan één zijde. Draai ze voorzichtig om en bak ook de andere zijde. Haal ze uit de pan. Ze worden steviger wanneer ze wat afkoelen.

Serveer ze als hapje met een dipsaus, of bij een lekkere pasta met tomatensaus, een tajine of stoofschotel.

Benieuwd naar nog meer vegetarische varianten?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Mighty meatlessballs uit het kookboek ‘Ready, Set, Go!’ van Stefanie Baert
Sluiten