Maaike
Maaike Inspiratie 14 mei 2019

Met deze ingrediënten maak je risotto zónder rijst

Risotto zonder rijst? Ja, dat kan. Oké, het is niet the real deal, maar met deze ingrediënten kun je iets maken met een gelijkaardige structuur. Gewoon wanneer je eens iets anders wilt.

(Parel)gort

Gort of parelgort kun je heel goed gebruiken als vervanging voor rijst in je favoriete risotto – in Italië wordt deze speciale risotto ook wel orzotto genoemd. Houd bij de bereiding wel altijd rekening met de specifieke bereidingswijze die op de verpakking staat. Als je geen kortkokende gort hebt, kan het bijvoorbeeld zijn dat het koken ervan langer duurt.

Quinoa

Voor de fans van quinoa: ook quinoa kun je prima gebruiken als vervanger van je risottorijst. Dan is het nog sneller klaar ook! Je hoeft hierbij niet steeds te blijven roeren en kleine beetjes vocht toe te voegen.

Farro

In Italiaanse recepten komt het geregeld naar voren: farro. Waar velen het verkopen als graan, zeggen anderen weer dat het een mengsel is van verschillende soorten granen of tarwe. Hoe dan ook is het perfect voor farotto. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde kooktechniek als bij risotto: geleidelijk aan vocht toevoegen.

Farro wordt net iets minder snel gaar dan risottorijst; het duurt zo’n 30 minuten tot je farotto klaar is. Ook blijven de korrels steviger dan gewone risotto, maar ze hebben wel een veel uitgesprokener smaak en dat kan erg lekker zijn.

Spelt

Farro lijkt enorm op spelt, wat betekent dat je ook spelt prima kunt gebruiken als vervanger voor rijst.

Bloemkool

Het is weliswaar het enige ingrediënt in dit lijstje dat geen graan- of rijstsoort iets, maar ook met bloemkool kun je een soort risotto maken. In dit recept voor vegetarische bloemkoolrisotto van ons Nederlandse zusje Culy.nl wordt bloemkool fijngemalen tot de grootte van rijstkorrels.

Daarna wordt het vrijwel op dezelfde manier bereid als gewone risotto: ui en knoflook fruiten, bloemkool even kort meebakken en afblussen met witte wijn en ten slotte wordt er bouillon bij geschonken en ingekookt. Zo krijg je een wat lichtere vorm van risotto zonder rijst.

Risotto-recepten:

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Reageer op artikel:
Met deze ingrediënten maak je risotto zónder rijst
Sluiten