Alice
Alice Inspiratie 6 nov 2019

Lardo: het vettere broertje van pancetta dat onweerstaanbaar lekker is

Lardo is een Italiaanse speksoort die voor bijna 100 procent uit vet bestaat. Het kan zijn dat je af en toe een flintertje vlees ziet zitten, maar meestal niet. Dit klinkt misschien een beetje heftig, maar geloof ons, zodra je dit vettere broertje van pancetta hebt geproefd wil je niets anders meer.

De structuur van lardo is fluweelzacht en het vlees smelt op je tong. De smaak is vergelijkbaar met die van pancetta, maar is iets subtieler door het gebrek aan echt vlees.

Lardo komt oorspronkelijk uit het noorden van Toscane, waar het werd gebruikt om extra calorieën binnen te krijgen als er niet genoeg eten was. En daar is lardo perfect voor want je komt al aan als je ernaar kijkt. Af en toe eens zondigen moet echter kunnen en deze hemelse smaak is echt de moeite waard om eens te proberen.

Hoe wordt lardo gemaakt?

Om lardo te maken wordt het rugvet van een varken gepekeld in zout en suiker. Daar gaan smaakmakers bij als rozemarijn, tijm en peperkorrels.

Dit proces van pekelen kan wel maanden duren en het vlees wordt vervolgens ook nog gedroogd. Een hele klus dus, maar hierdoor wordt de structuur steviger en krijgen de smaken lang de tijd om tot de lardo door te dringen.

Aperitiefplank

Nu komen we bij ons favoriete onderdeel: het opeten! Lardo wordt voornamelijk gebruikt als onderdeel van een aperitiefplank met verschillende hammen, kazen en brood. Voor de ultieme ervaring leg je een flinterdun plakje op een vers geroosterd broodje.

Door het warme brood zal het vlees een beetje smelten. Zo lekker! Je kunt ook een plakje op je bruschetta leggen en die vervolgens afmaken met tomaat, basilicum, knoflook en olijfolie.

Next level

Als je een stapje verder wilt gaan, is het ook heerlijk om er een pizza bianca mee te beleggen. Of gebruik het als topping bij risotto.

Je kunt het ook in gerechten verwerken zoals je dat met parmaham of pancetta zou doen. Bijvoorbeeld met knapperige gnocchi en doperwten zoals op onderstaande foto.

View this post on Instagram

Eleganza nel piatto grazie a @carlotta_gi e a questa reinterpretazione del nostro lardo! ・・・ Cappesante al lardo @salumipasini, crema di piselli, piselli croccanti e goccio di olio ________________ #salumipasini #lardo #chef #capesante #olio #ricetta #recipe #ilgustodelleccellenza #igerfood #infoodwetrust #insalumiwetrust #charcuterie #salumi #salumilove #salumiitaliani #eccellenza #food #foodie #taste #gusto #idee #eccellenzeitaliane #fooddesign #foodlover #instafood #instagood #foodpic #picoftheday

A post shared by Salumi Pasini (@salumipasini) on

Lardo kopen

De zoektocht naar lardo kan soms erg moeilijk zijn. De betere Italiaanse traiteur heeft vaak wel een stukje liggen. Je kunt ‘m natuurlijk ook online bestellen bij Gustor Meat Boutique.

Meer over speksoorten:

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Lardo: het vettere broertje van pancetta dat onweerstaanbaar lekker is
Sluiten