Alice
Alice Inspiratie 17 jan 2020

Alles over labneh: een soort kaas uit het Midden-Oosten

Als fans van de Midden-Oosterse keuken zijn we natuurlijk ook gek op labneh. Deze lekkernij komt het vaakst voor in Libanon en Syrië waar het een vast onderdeel is van de mezze (verschillende kleine gerechtjes, meestal als voorgerecht). Maar wat is labneh nu eigenlijk?

Wat is labneh?

Labneh is een zachte kaas die heel veel variaties kent. De basis is in ieder geval altijd een zoute uitgelekte yoghurt.

De (volle) yoghurt wordt in een vochtige schone theedoek gedaan (of een echte kaasdoek) en in een zeef gehangen. Vervolgens wordt er nog een vochtige doek overheen gelegd en lekt de yoghurt een nacht uit in de koelkast. Dit proces zorgt ervoor dat er een dikke romige massa ontstaat.

Labneh is heerlijk om pitabrood in te dippen en als dip bij veel gerechten uit het Midden-Oosten. Probeer het bijvoorbeeld eens als saus bij lamsvlees!

labneh

Lekkere variaties

Knoflook-labneh

Voeg aan het basisrecept een teentje geperste knoflook toe. En giet er wat olijfolie overheen. Zo heb je een heerlijke dip.

Met kruidenolie

Verhit wat olie in een koekenpan en voeg specerijen toe. Denk aan za’atar, vadouvan of komijn en gemalen korianderzaad. Laat afkoelen en druppel over de labneh.

Als dessert

Deze soort yoghurt is ook heerlijk als dessert. Laat dan wel het zout eruit voordat je de yoghurt laat uitlekken. Je kunt er bijvoorbeeld kaneel of kardemom in doen, en verschillende soorten fruit.

Labneh-balletjes

Je kunt van de labneh ook balletjes maken die je rolt in kruiden (bijvoorbeeld munt en oregano) of noten (zoals pistachenoten). Of gebruik citroen- en sinaasappelrasp.

Je kunt deze balletjes ook in een glazen potje doen en overgieten met olijfolie. Dan blijven ze extra lang goed! Ook leuk als cadeautje…

Gevulde dadels

Ook heerlijk: verse dadels vullen met labneh. Lekker als borrelhapje.

Labneh met gegrilde groenten

Grill wat kerstomaatjes in de oven tot ze bubbelen en serveer ze op koude labneh met wat verse kruiden. Zó lekker. Of wat dacht je van stukken zoete aardappel of geroosterde aubergine?

Bij taart

Vervang het schepje slagroom bij gebak eens door labneh (zonder zout). De stevige, romige textuur gaat hier perfect bij.

labneh

Op toast

Knapperige toast, zachte labneh, goede kruiden en wat pittige chilipeper… Do we need to say more?

Meer gerechten uit de Midden-Oosterse keuken

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Alles over labneh: een soort kaas uit het Midden-Oosten
Sluiten