Lissa
Lissa Inspiratie 11 mrt 2019

Culy College: kruidenmix baharat: wat is het en hoe maak je het zelf?

Het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat we op de Culy-redactie fan zijn van de smaken van het Midden-Oosten: van ras el hanout tot sumak en van zhug tot za’atar. En toch hadden we nog nooit geschreven over baharat – terwijl dat toch een erg populaire kruidenmix is in de hele Arabische wereld. En een lekkere kruidenmix, vooral.

Of je het nu wilt gebruiken in tajines of in de marinade voor vlees, of liever door je hummus of falafel wilt strooien: met baharat kun je bijna alles een fijne oosterse smaak geven. En multifunctioneel, daar houden we van.

Wat is baharat?

Baharat is dus een Arabische specerijenmelange, met als basis onder andere paprikapoeder, komijn en kaneel. Het is een van de oudste Arabische mixen; ‘baharat’ betekent zelfs letterlijk ‘kruid’ in het Arabisch. Het mengsel wordt veel gebruikt in allerlei landen in het Midden-Oosten, rond de Perzische Golf en zelfs in Noord-Afrika.

Baharat is een mix van verschillende kruiden, waarvan de verhouding – net als bij veel mixen het geval is – een beetje afhankelijk is van regio, familietradities en de eigen smaak. De hoofdingrediënten zijn bijna altijd paprikapoeder, zwarte peper en komijn, en daarnaast zitten er vaak nog kaneel, kruidnagel, koriander, kardemom en nootmuskaat in (jup, een heleboel kruiden die met een k beginnen).

De smaak is warm en ietwat zoet, zoals perfect past in de keuken van het Midden-Oosten.

View this post on Instagram

Bahārāt, which simply means "spices" in Arabic, is a popular seasoning in middle eastern food. It's amazing to use in dishes like Koshari or to spice up pilaf dishes. #ouzoudfalls #atlasmountains #morocco #middleeasternfood #baharat #spiceblends #foodie_features #foodiesofinstagram #moroccotravel #ouzoud #exploremorocco #visitmorocco #foodiegram #foodietribe #moroccanfood #travelfoodie #veganrecipes #spicyfood #northafrica #travelgram #foodphotography

A post shared by Westpoint Naturals (@westpointnaturals) on

Baharat wordt vooral gebruikt voor (gegrild) vlees en in mindere mate vis: je kunt een marinade maken van olijfolie, baharat en eventueel citroensap en daar het vlees mee insmeren. Vooral lams- en rundvlees zijn dan geschikt. Meer het werkt natuurlijk ook prima in tajines, couscous, soepen en sauzen! Of kruid er je groenten mee, zoals aubergine.

Zelf baharat maken

Baharat is tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar; natuurlijk in oosterse winkels, maar ook in de reguliere supermarkt vind je de kruidenmix. Maar ook zelf maken is heel makkelijk. Op internet zijn genoeg recepten te vinden, maar je kunt natuurlijk ook zelf experimenteren met verhoudingen van de eerder genoemde specerijen. En houd je van lekker pittig? Dan kun je een beetje gember en cayennepeper aan het mengsel toevoegen.

Gebruik je ‘hele’ gedroogde specerijen als kardemompeulen en korianderzaad, dan kun je de kruiden het beste eerst even roosteren in een droge koekenpan en daarna fijnmalen met een vijzel. Heb je specerijen die al gemalen zijn, dan is het puur een kwestie van door elkaar roeren. Je kunt de mix daarna zeker een jaar bewaren.

Geloof ons: als je baharat eenmaal kent, dan wil je het óveral aan toevoegen. En wie zijn wij om je dan tegen te houden?

Meer specerijen uit het Midden-Oosten?

Alles wat je moet weten over Marokkaanse kruiden en specerijen

Ontvang Culy nu in je inbox!Reageer op artikel:
Culy College: kruidenmix baharat: wat is het en hoe maak je het zelf?
Sluiten