Alice
Alice Tips & Tricks 9 okt 2019

Meer dan smaak alleen: 5 kruiden en specerijen met een specifieke functie

Kruiden en specerijen geven niet alleen meer smaak aan je eten, maar ze helpen ons ook onze weerstand te verhogen of ontstekingen tegen te gaan. Win-win, toch? Hier vind je een selectie van de belangrijkste kruiden en specerijen die je sowieso in huis moet halen (of al hebt).

Kurkuma

Kurkuma, ook wel gekend als geelwortel, is een echte superfood die vaak in de oosterse keuken wordt gebruikt bij het maken van soep of curry. De gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn talrijk. De heilzame werking dankt kurkuma aan drie verschillende gele pigmenten die in de kurkumawortel aanwezig zijn.

Die hebben een ontstekingsremmende werking en zijn natuurlijke antioxidanten. Kurkuma hoort duidelijk thuis in dit lijstje met de gezondste kruiden want het helpt bij spijsverteringsproblemen, werkt reinigend, pijnstillend, verlaagt je cholesterol, verhoogt je weerstand, is goed voor je huid (ontgift en reinigt) en helpt bij beginnende keelpijn.

Rozemarijn

We koken over het algemeen al vaak met rozemarijn. Het is een kruid dat in talrijke gerechten past. Denk maar aan spaghetti bolognaise, een ovenschotel of wild. Zelfs in desserts of cocktails wordt het kruid steeds vaker gebruikt.

Het actieve ingrediënt in rozemarijn helpt bij een verstopte neus of allergie. Het is ook een ontstekingsremmend kruid en sommigen beweren zelfs dat het je geheugen en je humeur verbetert.

Kaneel

Kaneel kennen we vooral van nagerechten of warme dranken. Een appeltaart met kaneel bijvoorbeeld of een chai latte met kaneel zijn alom bekend. Ook in een chili con carne wordt kaneel vaak gebruikt aangezien het een iets zoetere touch geeft aan het gerecht.

Het is niet alleen lekker, het heeft ook een positief effect op je darmen aangezien het een krampstillende werking heeft. Daarnaast stimuleert kaneel de vetverbranding en stabiliseert het je bloedsuikerspiegel. Het is ook een erg krachtige antioxidant en bestrijdt bijvoorbeeld bacteriën die een urineweginfectie veroorzaken. 

Tijm

Tijm is, net zoals rozemarijn, een kruid dat we vaak gebruiken. Aan zowat elk gerecht kan tijm toegevoegd worden. Denk maar aan een wildragout, worteltjes met honing en tijm of een gratin van aardappelen en tijm.

Het heeft ook een erg positief effect op bijvoorbeeld keelpijn. Het werkt namelijk niet alleen antibacterieel, maar het verzacht ook. Hiernaast is het ook goed voor de spijsvertering. Net zoals rozemarijn heeft het ook een bewarend effect: gerechten (bijvoorbeeld soep met tijm) bederven minder snel.

Gember

Een gembertheetje wordt er in deze frisse herfstdagen vaak bijgehaald, maar probeer het ook eens te verwerken in je soep of curry want het is erg gezond! Het zit namelijk boordevol ontstekingsremmende stoffen en het zou helpen bij pijnlijke spieren. Drink dus een kommetje soep met gember in wanneer je die vervelende verkoudheid voelt opkomen.

Inspiratie nodig om deze kruiden te verwerken?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Meer dan smaak alleen: 5 kruiden en specerijen met een specifieke functie
Sluiten