Kook met de seizoenen mee: de lekkerste seizoensgroenten van april

Seizoensgroenten zijn een goede manier om je hart voor koken én de natuur te verenigen in de keuken. Met veel culinaire liefde hebben we een kalender met seizoensgroenten gemaakt. Kook met de seizoenen mee: de lekkerste seizoensgroenten van april.

Voordelen van koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen waardoor ze dus vers zijn.

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Als je bijvoorbeeld in de winter aardbeien wil eten, moet je beseffen dat deze aardbeien een lange reis hebben afgelegd (meestal uit het warmere Spanje) met vrachtverkeer. Niet oké voor het klimaat. Wie in de winter toch aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.

Tot slot zijn seizoensgroenten een pak goedkoper omwille van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.

Seizoensgroenten april

Redenen genoeg dus om te kiezen voor groenten van het seizoen.

Aardappelen

Deze oer-klassieke knollen komen deze maand volop in ‘t seizoen. Dat zal nog wel een paar maanden zo doorgaan, maar je kan alvast beginnen met perfect gebakken aardappelen te maken of een perfecte aardappelgratin.

Liever wat verfijndere gerechtjes? Probeer dan deze frietjes met basilicum en Parmezaanse kaas (van de enige echte Sergio Herman, jawel) of rösti van geraspte aardappel met saffraanyoghurt en rode ui.

Andijvie

Toegegeven, andijvie heeft misschien niet het meest sexy imago, maar er gaat stiekem niks boven een goeie stoemp met andijvie. Lekker met kabeljauw en botersaus of een goed gebakken beuling en stukjes appel.

Niet zo’n stoemp liefhebber? No worries, je kunt nog veel meer met andijvie. Bij ons Hollandse zusje Culy.nl vind je nog veel meer heerlijke recepten met andijvie.

Asperges

In april start het witte aspergeseizoen. Om de allerlekkerste asperges te bereiden kook je ze het best op deze wijze. Ook in een frisse lentequiche met doperwtjes en prei (ideetje voor op de paasbrunch?) zijn ze heerlijk, of onder een jasje van burrata en dukkah. Keuze genoeg dus! Zalig met een van deze 3 homemade sauzen voor bij witte asperges.

Bloemkool

Met bloemkool kan je echt enorm veel kanten op. In Aziatische gerechten is bloemkool ideaal in curry’s (zoals deze spicy bloemkoolcurry met kikkererwten), voor een andere twist maak je crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise of probeer eens een bloemkool in zijn geheel te roosteren.

Handig: de allerlekkerste bloemkool koken doe je zo.

Groene selder

Selder vormt samen met wortel en look de basis van veel Italiaanse sauzen. Een spaghetti bolognese krijgt met selder meer smaak. Ook in een romige bloemkoolsoep verwerk je een stengel groene selder.

Wist je dat je selder het best niet bewaard in een plastic zakje?

Voorjaarspaddenstoelen

De meest bekende voorjaarspaddestoelen zijn morieltjes. Er zijn zoveel lekkere recepten met paddenstoelen. Bij recepten met herfstpaddestoelen vervang je deze simpelweg door de voorjaarsvariant. Heel lekker in een risotto met kip, een soep en zelfs op een pizza.

Prei

Lekker in deze verkwikkende preisoep met venkel, appel en walnoten of in een pasta met prei en gedroogd eekhoorntjesbrood.

Raapstelen

Deze supergezonde groente is heerlijk in een stoof, met couscous of door een puree. Daarnaast zijn ze ook rauw heerlijk in een salade of als vegetarische carpaccio met een frisse dressing. Ook zijn raapstelen perfect om in te maken.

Radijs

Radijsjes zijn topgroenten die lekker smaken in frisse salades zoals deze salade van rauwe groenten ), in sushibowls of in een noedelsalade. Zá-lig!

Rode biet

Door rode bieten in deze tabouleh van bloemkool en biet te verwerken of ze in de oven te bereiden word je zeker en vast verliefd op deze groente.

Spinazie

Deze Popeye-groente kunnen we bij Culy inmiddels niet meer missen. Eerder verwerkten we spinazie in deze groene shakshuka en in deze ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt. De fans van Indisch eten maken dan weer saag paneer met deze groene en übergezonde bladgroente.

Uien

Wist je dat je een heerlijk bijgerecht kan maken door uien te grillen op de barbecue? (Nee, het is nooit te vroeg om je barbecue van onder het stof te halen). Gekaramelliseerde uien smaken heel goed bij een succulente burger, door een stoemp of in een salade.

Witloof

Tot slot pronkt witloof mooi in dit lijstje van seizoensgroenten. Zo bereid je witlof het allerlekkerst (zo lekker dat zelfs kinderen er dol op zijn!) als bijgerecht, maar verwerken in een witloofsoep kan natuurlijk ook. Met deze 4 variaties op witloof maak je eens iets anders dan de traditionele uit de oven met ham en kaas.

Kook met de seizoenen mee: de lekkerste seizoensgroenten van april
Nina Oldenburg

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!



Meer leuke content? Like ons op Facebook