Paulien
Paulien Inspiratie 26 aug 2019

Koken met een tajine, hoe doe je dat nu precies?

Het lijkt misschien ingewikkeld om te koken met een tajine. Maar niets is minder waar. Ze staan niet alleen prachtig op je fornuis en tafel, tajines zorgen ook voor een smaakexplosie op je bord. Zo begin je er aan.

Een tajine is eigenlijk een soort pan. Door het tuitvormige deksel slaat de condens tijdens het koken neer op het materiaal, waardoor de ingrediënten sappig blijven en de meeste smaken worden behouden.

koken met een tajine

Van aardewerk tot elektrisch

Er bestaan verschillende soorten tajines, waarbij sommigen slechts dienen ter decoratie en anderen daadwerkelijk kunnen worden gebruikt om in te koken. Ook zijn er ook verschillen in materiaalkeuze, waarbij (al dan niet beschilderd) aardewerk de meest voorkomende is.

Wil het je iets moderner aanpakken? Dan zijn er ook nog tajines gemaakt van gietijzer of met een ingebouwd elektrisch warmhoudplaatje.

Vooraf

Voordat je de tajine gebruikt, is het belangrijk om te controleren of hij geglazuurd is of niet. Is dit namelijk niet het geval, dan is het materiaal gevoeliger voor vocht en wordt het bereiden van een gerecht in de tajine lastiger.

Daarom kijk je het best even of het aardewerk tegen hoge temperaturen kan. Ook moeten sommige nieuwe tajines eerst een nacht of langer in een waterbad liggen om zo scheuren en breuken te voorkomen. De handleiding is dus je beste vriend.

Aan de slag

Als je gaat koken kun je er dus voor kiezen om een gerecht te serveren of warm te houden in de tajine, maar je kunt het er ook van A tot Z in bereiden. Hiervoor zet je de schaal op laag vuur, en doe je een royale portie olie op de bodem. Daarop stapel je dan je ingrediënten. De ingrediënten die de meeste kooktijd nodig hebben leg je in het midden.

Je kunt de tajine zien als een soort braadpan, waarin eerst de basis wordt gecreëerd en vervolgens de resterende ingrediënten worden toegevoegd. Let er wel op dat je niet te veel water gebruikt. Het water kan niet verdampen, dus een beetje is voldoende om al je ingediënten klaar te stomen.

koken met een tajine

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Koken met een tajine, hoe doe je dat nu precies?
Sluiten