Lissa
Lissa Inspiratie 30 mrt 2019

4 keukenproducten die een negatieve invloed hebben op het klimaat

Dat je zilverpapier beter vervangt door een brooddoos is waarschijnlijk geen onbekend terrein meer voor je. Toch zijn er nog heel wat andere keukenproducten die een grote negatieve invloed hebben op het klimaat. Wij lijsten ze hier voor je op en geven je alternatieven.

1. Afwasmiddelen

Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) bevatten vele afwasmiddelen fosfor en stikstof. Wanneer die stoffen in contact komen met planten, sterven die. Ook bevatten de middelen surfactanten die de slijmerige laag van vissen aantast, waardoor de vissen veel vatbaarder zijn voor parasieten.

Alternatief: Afwasdetergenten met een grotere concentratie van planten zijn biologisch afbreekbaar en dus een heel goed alternatief.

2. Theezakjes

Ben je een theedrinker? Dan hebben we voor jou niet al te best nieuws. Theezakjes in de vorm van pyramides groeien ongelofelijk in populariteit, maar die zijn jammer genoeg niet altijd biologisch afbreekbaar. Van papieren theezakjes zou wel 80% afbreekbaar zijn volgens The Guardian.

Alternatief: Wij raden je aan om voortaan je thee uit metalen theeballetjes of andere alternatieven te drinken die je kan hergebruiken.

keukenproducten - theezakjes

3. Koffiemachines met plek voor één capsule

Een tas koffie in de morgen is een dag zonder zorgen. En zeker die lekkere koffie van machines waar je capsules in kunt stoppen. Toch hebben die capsules een grotere invloed dan je zou denken. Verschillende merken van de koffiemachines brachten recycleerbare capsules op de markt, maar volgens de Huffington Post is het voor de bevolking nog steeds moeilijk om die te recycleren. Daarom belanden de plastic- en aluminium omhulsels meestal op de storthoop.

Alternatief: Franse koffiepersers zijn een goede vervanging van de koffiemachines.

4. Vershoudfolie

Vershoudfolie helpt tegen voedselverspilling, omdat je zo je voeding langer kan bewaren. Desondanks is de folie niet recycleerbaar en wordt het gemaakt van fossiele brandstoffen, wat broeikasgassen zijn.

Alternatief: Glazen of plastic herbruikbare potjes zijn een ideale vervanger van vershoudfolie.

keukenproducten - vershoudfolie

Wil je ook weten welke producten je beter niet meer op je aanrecht zet?

8 dingen die je beter niet meer op je aanrecht zet

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Global Citizen

Reageer op artikel:
4 keukenproducten die een negatieve invloed hebben op het klimaat
Sluiten