Nancy
Nancy Inspiratie 22 aug 2019

Lege maiskolven over? Maak er bouillon van!

Heb je verse maiskolven in huis gehaald maar enkel de korrels nodig? Gooi de lege maiskolven dan niet weg. Je trekt er namelijk heel simpel een heerlijke bouillon van.

Verse mais

Het is weer zomer en dus liggen er verse maiskolven in de winkels. En dan hebben we het dus niet over die voorverpakte of – erger nog – voorgekookte exemplaren, neen: we hebben het hier over maiskolven in hun originele jasje, dus met bladeren en al er nog aan.

Maiskolven in hun puurste vorm, die ook smaken naar pure mais. Verschrikkelijk lekker zijn ze.

Ook interessant: 3 manieren om perfect sappige maïskolven te bereiden

Lege maiskolven over? Maak er bouillon van!

Koken met maiskolven

Voor veel recepten waarbij je maiskolven gebruikt, heb je alleen de maiskorrels nodig. Die snijd je los van de kolf. Dat doe je bijvoorbeeld voor een salade met mais, voor  Vietnamees varkensvlees met citroengras en maïssalade of voor maissoep.

Dé methode om dat handig – en zonder brokken te maken – te doen? Neem een diep bord of een schaal, leg er een schone theedoek in. Zet de kolven aan de platte kant rechtop en snijd met een scherp mes van boven naar beneden, zo dicht mogelijk op de kolf. Je merkt vanzelf tot hoe ver je kunt gaan. De theedoek en het bord voorkomen dat de korrels door je hele keuken worden afgevuurd.

Bouillon maken van maiskolven

Maar gooi die lege maiskolven beslist niet weg! Je trekt er immers heel gemakkelijk een overheerlijke bouillon van.

Breek de maiskolven daarvoor in tweeën, leg ze in een kookpot met kokend water en voeg smaakmakers toe. Denk aan afsnijdsels van uien en wat takjes koriander – dat is al genoeg. Maar je kunt bijvoorbeeld ook laurier, wortel, bleekselderij, gember en specerijen als steranijs en zwarte peper mee laten trekken.

De maisbouillon is een mooie basis voor een heerlijke stevige maissoep. Maar ook voor een vegetarische groentesoep, ramen, of voor een heldere maissoep met verse mais, popcorn en wat lekkere specerijen. En roer de bouillon zeker eens door je risotto!

Je kunt de lege maiskolven ook heel goed invriezen tot je een keer tijd hebt om er een bouillon van te trekken.

Lege maiskolven over? Maak er bouillon van!

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Lege maiskolven over? Maak er bouillon van!
Sluiten