Elyne
Elyne Inspiratie 12 apr 2019

Culy interviewt haute patissier Willem Verlooy

Haute patisserie is een term die ons niet al te bekend is. Daarom nodigden wij Willem Verlooy van Patisserie Willem Verlooy uit voor een interview.

Willem Verlooy groeide op in de wereld van patissiers en bakkers. Zijn ouders runnen Broodboetiek Verlooy in Oevel, waar Willem zijn eigen patisserie-afdeling heeft. En dat is er niet zomaar eentje. ‘Haute patisserie’ is de benaming die het dichtst aanleunt bij de taarten en gebakjes die Willem maakt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Willem Verlooy (@willemverlooy) op

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

“Nu? Fantastisch leuk. Het is ooit erger geweest. Momenteel werk ik 3 weken in de bakkerij en vertoef ik 1 week in het buitenland. Vaak geef ik demonstraties in scholen of voor grote producenten. Onlangs mocht ik naar Shanghai voor de opening van een hotel. Ik werd overgevlogen om 2 brunches te voorzien van taarten en gebakjes. Dat was alles (lacht).

Het belangrijkste wat ik nu nog doe is puur ontwikkeling. Zo werk ik bijvoorbeeld samen met restaurants die vaak nieuwe desserts willen voor op hun menukaart. Daar houd ik me dus vooral mee bezig. In de patisserie leid ik de productie meer. We hebben nu 3 stagiaires die ik vooral moet opleiden en sturen. Dat geeft mij ook de vrijheid om telkens 1 week te beschikken en naar het buitenland te trekken.”

Waar haal je inspiratie voor die nieuwe ontwikkelingen?

“Vooral online. Ik probeer vaak nieuwe technieken van andere chefs en daar probeer ik dan mijn eigen ding mee te doen. Qua smaken probeer ik geen al te extreme dingen te doen. Ik hou meer van de pure patisserie. Ik meng nooit meer dan 4 à 5 smaken. Ik probeer telkens de producten waarmee ik werk zo goed mogelijk naar voren te brengen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Willem Verlooy (@willemverlooy) op

Je maakt zo veel taartjes. Eet je ze zelf ook nog soms?

“Elke zondag komen we met de familie samen om nieuwe creaties te proeven. En dan is iedereen héél kritisch. Ik kijk dan vooral naar de technische kant. Hoe kan ik iets verbeteren of moet ik het op een andere manier aanpakken? Maar ik kan er ook echt wel van genieten.”

Je hebt ook een boek uitgebracht. Komt er binnenkort een nieuw boek aan?

“Momenteel ben ik te veel bezig met andere projecten. Ik heb dat boek ook niet geschreven met het doel om een ‘bestseller’ te schrijven. Ik wilde een boek dat weerspiegelt wat ik doe. Ik heb bewust gekozen voor professionele recepten en niet recepten voor hobbykoks. Ik wil correcte recepten kunnen meegeven.”

Heb je een ultieme keuken- of baktip die je wilt delen?

“Ja. Mensen zeggen altijd dat afwegen heel belangrijk is. Maar wat ze vergeten is dat temperatuur van het product 10 keer belangrijker is. Als je bijvoorbeeld eieren te warm verwerkt krijg je omelet in je fruittaart.”

Wat vind je het leukste aan het vak?

“Het is nooit hetzelfde. Ik heb nooit een dag die een duplicaat is van een andere. Ik hou van de creatieve vrijheid, zolang het commercieel interessant blijft natuurlijk. En als ik iets beu ben, dan stop ik daar ook gewoon mee.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Willem Verlooy (@willemverlooy) op

 

Op Instagram zagen we dat je bezig bent met een nieuw project. Kan je een tipje van de sluier oplichten?

“Wel, ik heb het pand naast mijn eigen huis gekocht en ik ga daar een ontwikkelingskeuken in maken. Een huis met enkel een keuken. En een bureau. Dat zal dan dienen voor demonstraties, workshops en shoots. Die vinden nu vaak plaats in de bakkerij op dagen dat we gesloten zijn maar dat is niet echt ideaal.

Ik blader thuis ook vaak door receptenboeken. Wanneer ik dan inspiratie krijg, wil ik meteen aan de slag maar dat gaat niet want ik heb er de ruimte niet voor en ook het materiaal niet. Dus wanneer ik nu nog eens inspiratie krijg, kan ik gewoon even naar mijn creatieve speeltuin naast de deur.”

Waar ben je het meest trots op op professioneel vlak?

“2 jaar geleden had ik voor mezelf een doel gesteld. Ik wilde internationale demonstraties geven. En nu doe ik dat iedere maand. Ik ben best wel trots dat ik die vooruitgang zo snel geboekt heb.”

Wat zou je laatste avondmaal zijn?

“Awel, als het dan toch allemaal niet meer uitmaakt: gewoon puur Belgische frietjes, steak en pepersaus. En geen dessert.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Willem Verlooy (@willemverlooy) op

Wil je graag een taartje van Willem proeven?

Broodboetiek Verlooy
Mechelsestraat 22
2266 Oevel

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!


Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy interviewt haute patissier Willem Verlooy
Sluiten